TUZLARIJE - D O S J E

11.04.2014.
Cijene duhana mogle bi se enormno povećati
Uvodi se nova akciza na duhan od 78 KM po kilogramu


Tuzlarije


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim se uvode specifične trošarine za rezane duhane, odnosno cigare i cigarilose. Prema ovim izmjenama i dopunama Zakona, na cigare i cigarilose plaćat će se proporcionalna akciza po stopi od 42 posto na osnovicu koja je određena maloprodajnom cijenom i količinom po mjernoj jedinici za duhanske prerađevine.

Na ovaj način žele se osigurati uvjeti za zaštitu legalnih privrednika koji izmiruju svoje obaveze, zaustaviti trend pada prihoda od akciza na duhanske prerađevine, suzbiti nelegalno tržište, te harmonizirati akcize na različite duhanske proizvode, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Naime, važećim zakonom nisu propisane specifične akcize na neke od duhanskih prerađevina, kao što su cigare i cigarilosi, a posebno ne i za rezane duhane, zbog čega je došlo do narušavanja odnosa na tržištu duhanskih prerađevina.

Prema ovim izmjenama i dopunama Zakona, na cigare i cigarilose plaćat će se proporcionalna akciza po stopi od 42 posto na osnovicu koja je određena maloprodajnom cijenom i količinom po mjernoj jedinici za duhanske prerađevine.

Istovremeno, akcize na duhan za pušenje utvrđuju se u visini od najmanje 80 posto minimalne akcize na cigarete iskazane za 1.000 cigareta.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrđivat će ove akcize najkasnije do 30. oktobra tekuće godine, s tim da će se primjenjivati od 1. januara iduće godine.

Izuzetak je akciza na duhan za pušenje za 2014. godinu koja će iznositi 78 KM/kg.

Usvajanjem ovog zakona, koji je predložio Upravni odbor UIO BiH, nastavlja se usuglašavanje ukupnog poreznog opterećenja s novom direktivom Evropske unije (EU) kojom je propisano da je minimalna ukupna akciza od 90 eura na 1.000 komada cigareta.

Priredio(la): BHRT