TUZLARIJE - D O S J E

11.04.2014.
Delegacija predvođena britanskim ministrom posjetila ICMP

Delegacija mladih britanskih političara i državnih službenika koju je predvodio britanski ministar za pitanja zajednice i lokalne samouprave, Stephen Williams, posjetila je sjedište Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu i kancelarije u Tuzli 9. i 10. aprila.

Tuzlarije


Bila je ovo četvrta po redu posjeta koju organizuje dr. Waqar Azmi, predsjedavajući dobrotvorne inicijative „Sjećanje na Srebrenicu“. Pod pokroviteljstvom Vlade Velike Britanije, ovaj projekt podstiče političare, akademike, vjerske lidere, novinare i utjecajne mlade ljude iz različitih organizacija u Velikoj Britaniji na promišljanje o lekcijama iz sukoba u Bosni i podizanju svijesti u Britaniji o posljedicama netolerancije.

Tokom posjete ICMP-ovim objektima, delegacija je informisana o njihovim aktivnostima na pružanju pomoći vladama širom svijeta u okviru rješavanja pitanja nestalih osoba kroz razvoj mehanizama vladavine prava za učinkovito i neovisno rješavanje problema koji utiče na milione ljudi širom svijeta. Članovi delegacije posjetili su ICMP-ovu laboratoriju u Sarajevu gdje su saznali više o sistemimu za identifikaciju nestalih osoba putem analize DNK. ICMP-ov sistem za identifikaciju nestalih osoba je pomogao Bosni i Hercegovini u procesu pronalaženja i identifikacije više od 70 posto od procjenjenih 32, 000 nestalih na kraju sukoba.

„ICMP je odigrao važnu ulogu pružajući pomoć Bosni i Hercegovini u rješavanju ovog bolnog naslijeđa sukoba. Vrlo sam sretan jer je i moj kolega William Hague, britanski ministar vanjskih poslova, istakao podršku Velike Britanije Međunarodnoj komisiji za nestale osobe kako bi postala međunarodno raspoloživi resurs, “ rekao je tokom posjete gospodin Stephen William, član parlamenta.

Delegacija je posjetila Memorijalni centar u Potočarima, gdje su se susreli sa članovima organizacija žrtava iz Srebrenice.
ICMP je jedina specijalizirana međunarodna organizacija ove vrste koja se bavi rješavanjem pitanja nestalih osoba u svim aspektima. Tokom proteklih 18 godina, ICMP je pomagao više od 20 zemalja širom svijeta u rješavanju slučajeva nestalih osoba, uključujući i vlade u regiji Zapadnog Balkana koje su pronašle i identifikovale dvije trećine nestalih usljed oružanih sukoba tokom 90-ih, a među njima i 7, 000 nestalih iz Srebrenice.

Aida Mia Alić
International Commission on Missing Persons Public Relations Officer

Priredio(la):