TUZLARIJE - D O S J E

14.04.2014.
Potpisivanje ugovora za građevinske radove na tunelu Karaula


Tuzlarije


U prostorijama JP Ceste Federacije BiH danas će biti potpisan ugovor za građevinske radove na projektu “Tunel Karaula”.

Kako je saopćeno iz tog preduzeća, ugovor će u 13.00 sati potpisati predstavnici ugovornog organa JP Ceste FBiH i izvođača radova, građevinske firme Strabag AG Austrija.

Cestovni pravac M 18 Šićki Brod - Semizovac izgrađen je prije oko 50 godina, odlikuje se vrlo skromnim tehničkim elementima, oštrim horizontalnim i vertikalnim krivinama, većim uzdužnim nagibom i nedovoljnom širinom.

Troškovi održavanja na prevojnoj dionici, koja se nalazi na koti od oko 1.000 metara nadmorske visine, u zimskom periodu su previsoki, a uslovi za vožnju otežani zbog poledice i snijega.

Izgradnjom ovog tunela, mostova i trase skraćuje se postojeća dionica za 3, 6 kilometara, a najviša tačka prevoja spušta se za 120 metara i nalaziće se na visini od oko 880 metara nadmorske visine.

Projektom je predviđena i traka za spora vozila koja se završava ispred portalnih konstrukcija tunela.

Tunel je projektovan da se izvodi po Novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM), a usvojeni oblik i položaj portala su takvi da se uklapaju u prirodni teren.

Dužina projektovanog tunela je 902, 13 metara i za tu dužinu je, prema propisima, obavezan evakuacioni tunel dužine 420 metara.

Ugovorena cijena je 24.257.083, 13 KM, a rok je završetak građevinskih radova je 10 mjeseci.

Nadzor radova vršiće JV Roughton International i Institut IPSA, sa podkonsultantom Geotehničkim studiom iz Velike Britanije.

Ugovorena cijena za nadzor je 914.717, 70 KM.

Priredio(la): BHRT