TUZLARIJE - D O S J E

19.04.2014.
Vlasenica
Klanjana dženaza za devet nevino ubijenih Bošnjaka
Poslije 22 godine od zločina nad civilnim stanovništvom Vlasenice još devet nevino ubijenih žrtava su svoj vječni smiraj pronašle na Šehidskom mezarju Rakita u ovom bh. gradu. Sa današnjim danom, na ovom lokalitetu, je ukopano 337 civilnih žrtava rata u Vlasenici čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim stratištima u Podrinju.

Tuzlarije


Izaslanik reisu-l-uleme Ismail ef. Smajlović, muftija vojni, je predvodio dženazu namaz, dok je podne namaz predvodio Vahid efendija Fazlović, muftija tuzlanski.

Poslije klanjana dženaze koja je obavljena u 13 sati uslijedio je ukop posmrtnih ostataka nevino ubijenih Vlaseničana. Danas je ukopana i najstarija žrtva 70-godišnji Avdo Heljo, koji je ubijen 1992. godine, kao i najmlađa žrtva, petnaestogodišnji Izet Hadžić, ubijen 1993. godine.

Osim njih, na Šehidskom mezarju Rakita ukopane su i sestre Aida (27) i Velida (25) Karać, zatim Samir Begić (18), Adem Bećirović (21), Ahmet Manjić (30), Hasan Manjić (32) i Bego Hatunić (66).

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Za zločin nad Bošnjacima Vlasenice na 60 godina kazne osuđeni su Dragan Nikolić Jenki, šef obezbjeđenja u logoru Sušica, te Predrag Bastah i Goran Višković za niz stravičnih zločina. Tokom velikosrpske agresije ubijeno je 2.446 Vlaseničana od strane Novosadskog korpusa JNA i Vojske i policije RS, potpomognute od strane domaćih zločinaca. Od toga broja je 265 ubijene djece, dok je više od 700 žena iz Vlasenice prošlo torture, a mnoge su silovane.

S.P.

Priredio(la):