TUZLARIJE - D O S J E

27.04.2014.
Norveški diplomata ambasador Knut Vollebaek posjetio BiH
Više od 70% od oko 40.000 osoba koje su nestale su pronađene

Povjerenik ICMP-a, istaknuti norveški diplomata ambasador Knut Vollebaek, posjetio je Bosnu i Hercegovinu od 23. do 25. aprila kako bi razmotrio napredak u rješavanju pitanja nestalih u oružanim sukobima 1990-ih godina. U svojoj prvoj posjeti BiH u svojstvu ICMP-ovog povjerenika, Vollebek je posjetio ICMP-ove objekte, sastao se s glavnim tužiocem BiH, članovima kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, članovima Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

Tuzlarije


„Više od 28.000 osoba ili više od 70% od oko 40.000 osoba koje su nestale su danas pronađene. Za nekoga ko je manje upoznat sa pitanjem nestalih osoba u svijetu, želim naglasiti da je ovo jedinstveno dostignuće. Ne postoje paralele niti je postignut sličan uspjeh bilo gdje u svijetu kad je u pitanju pronalaženje osoba nestalih u oružanim sukobima ili sistematskim kršenjima ljudskih prava", izjavio je Vollebaek.

„Dostignuća u zemljama Zapadnog Balkana, a posebno u Bosni i Hercegovini, u pronalaženju nestalih istinski mogu poslužiti kao model za ostatak svijeta. Ključni faktori koji su doprinijeli ovom uspjehu su angažman porodica nestalih, ogromna naučna dostignuća u posljednjih nekoliko godina, kontinuirana podrška međunarodne zajednice tetretman pitanja nestalih osoba kao pitanja vladavine zakona, a ne samo humanitarnogproblema.“

Tokom sastanka sa gospodinom Goranom Salihovićem, glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, ambasador Vollebaek je izrazio ICMP-ovu punu podršku procesu ekshumacija. On je također pohvalio napore radne grupe za neidentifikovane posmrtne ostatke kojoj je cilj da preispita i razriješi hiljade slučajeva nestalih osoba koji su pohranjeni u mrtvačnicama širom BiH .

Govoreći sa članovima Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, g. Amorom Mašovićem, g. Markom Jurišićem i g. Milutinom Mišićem, ambasador Vollebaek pozvao je vlasti u regiji da ostanu posvećeni saradnji i da razmijene podatke o nestalim osobama.

Održivost i nediskriminacija u procesu traženja i identifikacije ne smije biti dovedena u pitanje, dodao je on. Gospodin Vollebaek također je naglasio namjeru ICMP-a da se ove godine povuče sa pozicije suosnivača INO-a koju ICMP zauzima od stvaranja INO-a 2005. godine.
Na sastancima sa šefom Delegacije EU, ambasadorom Peterom Sorensenom, i šefom Misije OSCE-a, ambasadorom Fletcherom Burtonom, g. Vollebaekje razgovarao o važnoj ulozi Evropske unije, kao i političkoj i finansijskoj podršci koju su pružile njene države-članice.

Zahvalio se EU i OSCE-a za njihovu stalnu podršku bez koje ne bi bilo moguće ostvariti rezultate u pronalasku nestalih osoba iz 1990-tih godina.
Vollebaek se susreo sa članovima udruženja porodica nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije i zahvalio im se za njihovu odlučnost da preuzmu aktivnu ulogu u procesu, da govore jednim glasom i da zahtijevaju odgovornost od institucija vlasti u cijelom regionu.

Vollebaek je istakao zaslugu porodica da 2014. godina bude proglašenaza godinu nestalih osoba od strane parlamenata BiH, Hrvatske i Srbije, a pozvao ih je da ostanu jaki, angažovani i ujedinjeniu svojoj zajedničkoj misiji.

Ambasador Vollebaek je također obišao sjedište ICMP-a u Sarajevu, te ICMP-eveobjekte za identifikaciju u Sarajevu i Tuzli, gdje se upoznao sa ICMP-ovim trenutnim aktivnostima.

ICMP-ovi povjerenici su grupa eminentnih pojedinaca koji predstavljaju ICMP na najvišem diplomatskom nivou. To su Njeno Visočanstvo kraljica Noor; bivši premijer Holandije Wim Kok; bivši visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine ambasador Rolf Ekeus; bivši ministar vanjskih poslova Kolumbije ambasadoricaCarolina Barco; bivši norveški ministar vanjskih poslova ambasador Knut Vollebaek, bivši ministar u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Alistair Burt i predsjedavajući ICMP-aambasador Thomas Miller.

ICMP je jedina specijalizirana međunarodna organizacija svoje vrste čiji rad obuhvata sve aspekte problema nestalih. ICMP je osnovan na samitu G-7 1996. godine u Lionu, u Francuskoj, i ima sjedište u Sarajevu.

Jasmin Agović

Priredio(la):