TUZLARIJE - D O S J E

23.04.2014.
Statistički podaci o avio saobraćaju za februar i mart
Tuzlanski aerodrom ubjedljivo prvi po broju putnika po jednom letu


Tuzlarije


Državna agencija za civilnu avijaciju (BHDCA) napokon je objavila statističke podatke o avinskom saobraćaju za februar i mart ove godine. Po ukupnom broju prevezenih putnika Aerodrom Sarajevo nema premca u državi ali raduje što je i Aerodrom Tuzla po tom osnovu ubjedljivo ispred Mostara i Banja Luke.

Tuzlarije


Još je zanimljivije da tuzlanski Aerodrom od uspostavljanja Wizzairovih linija ima ubjedljivo najveći broj putnika po jednom letu. U februaru, kada je prevezeno 6455 putnika taj prosjek je bio 134, 48 putnika po jednom letu dok je u martu prevezeno 7277 putnika uz skoro isti prosjek od 134, 76 putnika po jednom letu.

Tuzlarije


Aerodrom Sarajevo u februaru je prevezao 35165 putnika uz prosjek od 51, 04 putnika po jednom letu, a u martu je prosjek porastao na 58, 41 putnika uz ukupno 45387 prevezenih putnika.

Ubjedljivo najmanju popunjenost aviona ima Aerodrom Banja Luka koji je u februaru zabilježio 11, 17 putnika po jednom letu uz ukupno 1298 prevezenih putnika. U martu je prosjek neznatno porastao na 11, 76 putnika po letu uz ukupno prevezenih 1482 putnika.

Tuzlarije


Ono što sve najviše zanima, da li će biti novih linija sa Aerodroma Tuzla, još je uvijek u sferi nepotvrđenih priča. Govori se o dvije linije (Njemačka i Holandija) ali dok se ne pojave u zvaničnom voznom redu Wizzaira to su samo priče. Ono što nije priča je podatak da je Wizzair zbog preraspodjele svojih aviona smanjio broj sedmičnih letova iz Tuzle sa 9 na 8 što u dobroj mjeri ugrožava cilj da u ovoj godini broj putnika sa tuzlanskog aerodroma premaši 100 hiljada. Naravno, ta granica neće biti upitna ukoliko dođe do otvaranja novih linija. Postojeće su maksimalno stabilne, imaju svoje putnike koji obezbjeđuju veliku popunjenost aviona pa nema sumnje da bi tako bilo i sa novim linijama.

A.M.

Priredio(la):