TUZLARIJE - D O S J E

05.05.2014.
Dani genocida
Sjećanje na 603 ubijena civila u Bratuncu


U Bratuncu se od 3. do 11.maja obilježava 22. godišnjica od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u ovom gradu. Članovi udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka na nekoliko mjesta stradanja položili su vijence i cvijeće.Vijenci i cvijeće položeni su na spomen obilježju u selu Hranča gdje je 1992. godine ubijeno 60 Bošnjaka iz ovog mjesta. Također, obavljena je posjeta masovnoj grobnici Borkovac gdje je 1992. godine strijeljano 16 Bratunčana od čega je tek osam preživjelo.

Tuzlarije


Tuzlarije


Obilježavanje Dana genocida se nastavlja u utorak, kada će u Sarajevu biti promovisan dokumentarni film „Imami šehidi“, dok će dva danas kasnije u Bosanskom kulturnom centru Tuzla biti otvorena izložba fotografija koja svjedoči o zločinu u ovom gradu.

Devetog maja biće odata počast žrtvama masakra u selu Glogova, a istog dana biće obilježen Dan logoraša BiH.

Tuzlarije


Za deseti maj planirana je posjeta masovnoj grobnici Suha. Na tom je mjestu 1992.godine ubijeno 38 civila, među kojima žene i u poodmaklom stadiju trudnoće, te djeca, od kojih je najmlađe imalo svega tri mjeseca, a najstarije jedanaest godina. Ni za ovaj zločin niko nije odgovarao. Istog dana planirana je i posjeta fiskulturnoj sali nekadašnje Osnovne škole „Vuk Karadžić“, gdje su dovođeni, mučeni i ubijani Bratunčani. Biće upriličena i projekcija filma „Imami i šehidi“.

Tuzlarije


Tuzlarije


U nedjelju, 11. maja, bit će položeno cvijeće kod gradskog stadiona, dok će preživjeli Bratunčani u rijeku Drinu sa Ljubovijskog mosta baciti ruže. Istog dana, iz Tuzle će biti ispraćeno šest tabuta sa kostima bratunačkih šehida, kojima će 12. maja na mezarju Veljaci biti klanjana kolektivna dženaza. Bratunčani će se prisjetiti i ubijenih civila u Konjević Polju.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Prema riječima Šuhre Sinanović, predsjednice Udruženja Žene Podrinja, tek je polovina žrtava pronađena i ukopana. „Imamo i desetina žrtava koje su ukopane na porodičnim mezarjima. Međutim, mi nikada nismo zadovoljni, niti ćemo ikada biti. Kada je sve ovo prešlo na državno Tužilaštvo i na državni nivo, nigdje nije bilo ekshumacija već tri godine. Kada je bilo na kanotnalnim tužilaštvima drugačije je bilo. Prošle su 22 godine, a mali je broj identifikovanih“, dodala je Sinanović.

Ona je izrazila nezadovoljstvo dosadašnjim procesom identifikacija i nada se da će se taj proces narednih godina odvijati bržim tempom.

Na Šehidskom mezarju u Veljacima 12. maja 2014. godine, bit će klanjana dženaza i obavljen kolektivni ukop za još šest civilnih žrtava zločina počinjenih u Bratuncu 1992. godine. Toga dana ukopat će se Ismir Menzilović, Zina Sejdinović, Hamdija Smajlović i Junuz Sinanović. Vječni smiraj pronaći će i Asim i Ramo Aljić, čiji su otac i brat ranije ukopani u Potočarima.

Tuzlarije


Podsjećamo, u samo nekoliko dana, 1992.godine, u Bratuncu su ubijena 603 bošnjačka civila, a više od 20.000 Bošnjaka je nasilnim putem protjerano iz svojih domova.Hiljade kuća je oštećeno ili srušeno, a svi islamski vjerski objekti na području opštine Bratunac su do temelja srušeni. Oko Bratunca je locirano na desetine masovnih grobnica u kojima se i danas pronalaze posmrtni ostaci mučki ubijenih civilnih žrtava. Na Šehidskom mezarju Veljaci u proteklih sedam kolektivnih dženaza ukopano je 267 identifikovanih civilnih žrtava rata.

Za ratne zločine u Bratuncu osuđene su tek tri osobe. Miroslav Deronjić je priznao zločin u selu Glogova, te je u Haagu osuđen na 10 godina robije. Također, pred Sudom BiH su osuđeni Mirko Todorović i Miloš Radić zbog učešća u zarobljavanju grupe od 14 civila Bošnjaka 20. maja 1992. godine u selu Borkovac, te njihovom odvođenju na strijeljanje.

S.P.

Priredio(la):