TUZLARIJE - D O S J E

04.05.2014.
Na današnji dan umro je Josip Broz Tito

Danas (4. maj) tačno u 15:05 navršavaju se 34 godine od smrti Josipa Broza Tita. Predstavnici 127 država odali su mu počast svojim prisustvom, na zato da bi bili viđeni, već zato što su imali poštovanje za ono što je Titovo ime značilo u istoriji i svjetskoj politici. Takav ispraćaj u 20. vijeku nije zabilježen.

Kad je Josip Broz Tito u pitanju ne pomaže ni vremenska distanca od 34 godina da bi se njegova istorijska uloga objektivno ocijenila. Ko ga je (iskreno) poštivao poštuje ga i danas bez obzira šta se o njemu ružno govorilo, ko ga nije volio ne voli ga ni dalje. Malo je onih koji su negdje između ta dva pola. Najviše je onih koji su promijenili "tim" pa od poštivalaca Titovog lika i djela postali pljuvači njegove "diktatorske" vladavine.

Zato danas, na godišnjicu njegove smrti, beskorisno je o Titu govoriti i dobro i loše. Umjesto riječi izabrali smo sliku. A na slici su državne delegacije iz 127 zemalja svijeta koje su došle na Titov posljednji ispraćaj, skupljene na zajedničkoj tribini kako ih nikad nije skupio.A.M.

Priredio(la):