TUZLARIJE - D O S J E

09.05.2014.
Dani genocida u Bratuncu
Obilježena godišnjica stradanja 65 civila
Polaganjem cvijeća i vijenaca te učenjem fatihe, danas su se stanovnici Mjesne zajednice Glogova kod Bratunca prisjetili 65 mještana koji su svirepo ubijeni u protekloj agresiji.Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 1992. godine, u krugu mjesne džamije u Glogovi samo u jednom danu udružene snage bratunačke policije, bratunačke TO i JNA, predvođene predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati strijeljale su 65 bošnjačkih civila.

Najmlađa žrtva bio je Muharem Ibišević (16), koji je ubijen pored oca Mustafe i godinu starijeg brata Muje. Srbi su u Glogovi uništili domove bosanskih muslimana, svu privatnu imovinu, lokalnu džamiju sravnili sa zemljom i protjerali sve Bošnjake koji su boravili u selu.

Tuzlarije


- Ovaj zločin nikada ne smijemo zaboraviti i uvijek se trebamo okupljati u što većem broju, kako bi sjećanje na naše nevino ubijene vječno živjelo. Na zločin ne treba uzvraćati osvetom, tako se vraćamo izvoru osvete. Na ovim prostorima treba graditi suživot i mir, onako kako je najbolje za sve ljude koji ovdje žive. Nije dovoljno da samo muslimani budu merhametli, nego bi to trebali biti i drugi koji ovdje žive – poručio je okupljenima efendija Haris Ćomić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Haški sud (ICTY) osudio je na deset godina zatvora bosanskog Srbina Miroslava Deronjića, koji je priznao da je u maju 1992. naredio napad na selo Glogova, u opštini Bratunac u BiH, u kojem je ubijeno 65 Bošnjaka.

Emir Suljagić, Koordinator koalicije Prvi mart, održao je historijski čas i prisutne podsjetio na 1992.godinu i ubijanja u Glogovi.

Tuzlarije


- Ja sam imao upitnu privilegiju da budem u Glogovi 1992.godine kada je ovaj zločin počinjen. Zatim sam 2003.godine bio u Hagu, kada je Miroslav Deronjić osuđen za ovaj zločin i priznao je svoju odgovornost. Nažalost, on nije jedini, mnogi koji su učestvovali u ubistvima danas su slobodni ljudi i kreću se među nama. Svako od nas ima obavezu da pričamo o onome što se dogodilo, da pišemo o zločinu, da školujemo svoju djecu da pričaju i uče ono što smo im mi kazali da se ovdje dogodilo. Trebamo svima pokazati da smo ovaj zločin upamtili i da prvi put u historiji nećemo pustiti da ovo prođe nekažnjeno – poručio je Suljagić.

U sklopu ceremonije obilježavanja 22.godišnjice zločina počinjenog u Glogovi, prisutni su obišli i masovnu grobnicu te položili cvijeće, a nakon toga je u mjesnoj džamiji proučen tevhid za duše šehida.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Prema popisu iz 1991. Glogova je imala 1913 stanovnika, od čega 1901 Bošnjaka. Nakon agresije, život se polako vraća u ovo mjesto. Danas se u Glogovi čuje graja djece, dok stariji vrijedno rade u polju kako bi svojim porodicama obezbijedili egzistenciju.

Tuzlarije


Obilježavanje Dana genocida počinjenog nad Bošnjacima Bratunca se nastavlja sutra, 10. maja kada će Bratunčani posjetiti masovnu grobnicu Suha i logor u fiskulturnoj sali OŠ „Branko Radičević“. U Domu kulture biće upriličena projekcija dokumentarnog filma "Imami i šehidi".

U nedjelju, 11. maja. 2014. godine, će preživjeli Bratunčani u rijeku Drinu sa Ljubovijskog mosta baciti ruže, te će biti položeno cvijeće kod gradskog stadiona.

Istog dana, 11. maja, će iz Tuzle biti ispraćeno šest tabuta sa kostima bratunačkih šehida, kojima će 12. maja na mezarju Veljaci biti klanjana kolektivna dženaza, na kojoj će biti ukopani Asim i Ramo Aljić, Ismir Menzilović, Zina Sejdinović, Hamdija Smajlović i Junuz Sinanović.

S.P.

Priredio(la):