TUZLARIJE - D O S J E

20.05.2014.
Treći dan nakon katastrofalne poplave:
Doboj izgleda sablasno


Tuzlarije


Sa poplavljenih područja voda se povlači i otkriva razmjere katastrofe. Trag vodene stihije vidljiv je na svakom koraku. Uništena su zasijana polja, oštećeni putevi, kuće, i ono što je najstrašnije, broje se ljudske žrtve.

Treći dan nakon katastrofalne poplave Doboj izgleda sablasno, grad je pun smeća, gomila uništenog namještaja koje građani izbacuju iz svojih domova. Cijeli grad je bio pod vodom, u nekom dijelovima grada voda je bila preko pet metara, u kolektivnim stambenim objektima danima su pod vodom bilo podrumi, prizemlja, prvi, a negdje i drugi sprat.

Još nema ni struje ni vode, ljudi hodaju i rade sa maskama na licu, izbacuju stvari kroz prozore, čiste ogromne količine mulja i pokušavaju osposobiti bilo šta. Ispred gradskih institucija su gomile fascikli, registara, dokumenata, tako je i ispred Doma zdravlja, škola.Pomoć stiže ali zbog neorganizovanosti ne dolazi na prave adrese, u samom gradu su hrpe garderobe koju su samo istresli iz kamiona. Oni čiji su stanovi uništeni, i koji su ostali bez svih stvari, krive i civilnu zaštitu. Kažu da su imali dan i po da se pripreme, izmjeste stvari, vozila, ali su povjerovali informacijama da su sigurni, a onda je u par sati voda sve poplavila i uništila, smatraju da su na vrijeme upozoreni mogli su spasiti bar nešto.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije
Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Šteta je ogromna, Doboj treba pomoć cijele Bosne i Hercegovine.

S.Mešić

Priredio(la):