TUZLARIJE - D O S J E

19.05.2014.
Foto priča: Kako do Sarajeva i nazad?
Svi koji trebaju putovati do Sarajeva i nazad vjerovatno su u informativnim sadržajima najzainteresovaniji bili za informacije o stanju na putevima u zemlji. Fotografijom i riječju danas smo dokumentovali da stanje na toj dionici puta nije toliko loše koliko se mislilo. Iz pravca Sarajeva kada se krene ka našoj Tuzli prva prepreka je u Semizovcu gdje su u toku radovi na redovnom održavanju magistralnog puta i na mjestu izvođenja radova saobraća se jednom trakom.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Put je prilično dobar sve do Živinica, a mjestimični odroni zemlje na put se uklanjaju čemu svjedoče brojne putne službe koje ovu dionicu održavaju prohodnom. Koliko je bitno imati prohodne glavne i sporedne saobraćajnice, naročito u okolnostima sa kojima se borimo posljednjih dana, znaju i brojne ekipe NATO trupa čija se vozila i vojnici mogu vidjeti tokom putovanja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tokom vožnje je nemoguće ne zapaziti jako malo vozila u oba smjera. Čini se da putuje onaj ko baš mora, a uglavnom su to kamioni raznih trgovačkih lanaca iz čega se može zaključiti da je protok namirnica zagarantovan. Odroni na putu su jasno označeni, a jednom trakom se saobraća na mjestima gdje se vrše sanacije oštećenja. Uglavnom, prohodnost je dobra i puno bolja od onoga što se moglo čuti u medijima predhodnih dana.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Do Sarajeva se, iz Tuzle, može i preko Zvornika, odnosno korištenjem puta Zvornik - Tuzla, preko Kalesije i Bratunac - Milića - Vlasenice - Han Pijeska - Sokolca do Sarajevo kao krajnjeg odredišta. Odron zemlje počinje već oko uznela u Simin Hanu, a povremeno ih ima sve do Vlasenice. Ova dionica je nešto duža, a s ozirom da se ide preko Romanije, nemojte se iznenaditi ako sa jedne strane vidite snijeg, a sa druge probeharale voćke. Zamućene bujice, rijeke koje su pokorile mnoga domaćinstva, a što je vidljivo kada prolazite kroz Podrinje, za romanijsku regiju su nepoznanica.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Priroda u svojoj raznolikosti koliko je lijepa toliko traži i strahopoštovanje. Sve u svemu, ukoliko krećete na put, nije zgoreg da ponesete vodu i nešto za jelo jer jedno gomila zemlje na putu znatno može izmjeniti stanje na putevima. Gdje god putovali – sretno stigli!

B.K.

Priredio(la):