TUZLARIJE - D O S J E

18.05.2014.
Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku građanima BiH i Srbije


Govoreći o posljedicama strašnih poplava u Bosni i Hercegovini i Srbiji, otpravnica poslova Britanske ambasade u Sarajevu, Jo Lomas, je rekla:

-“Naše misli, i misli mnogih građana Ujedinjenog Kraljevstva, su uz porodice stradalih i hiljada osoba koje su evakuisane i koje gledaju kako njihovi domovi nestaju. Ujedinjeno Kraljevstvo dijeli njihovu nadu da će sada nivo vode brzo opadati i dozvoliti ljudima da se vrate normalnom životu. Drago mi je što je Ujedinjeno Kraljevstvo moglo brzo ponuditi pomoć u vidu našeg stručnog osoblja i prijeko potrebne opreme, čamaca i iskusnog tima koji može pomoći u operacijama spašavanja.“

Tuzlarije


33 člana Specijalnog tima za odgovor u slučaju poplava sa 4 motorna čamca stigli su u Bosnu i Hercegovinu kako bi pružili pomoć na terenu i noćas stižu u Bijeljinu. Njihovo raspoređivanje je koordinirano u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine. Oni su dio britanskog Međunarodnog tima za potrage i spašavanje, obučeni za upravljanje operacijama u slučaju poplava i potraga, te u potpunosti opremljeni da samostalno obavljaju ovaj posao u teškim uslovima. Ujedinjeno Kraljevstvo šalje tri eksperta u Srbiju kao dio tima civilne zaštite Evropske unije za procjenu i koordinaciju, uključujući šefa tog tima, iskusnog stručnjaka iz britanske Službe za spašavanje i borbu protiv požara.


Priredio(la):