TUZLARIJE - D O S J E

11.05.2014.
Komemorativni centar Tuzla
Ispraćeni posmrtni ostaci šest žrtava zločina
Ispred Komemorativnog centra Tuzla, uz molitvu i suze članova porodica žrtava, obavljen je ispraćaj tabuta sa posmrtnim ostacima šest identificiranih civilnih žrtava rata sa područja Bratunca. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su u masovnim grobnicama u Redžićima i Suhoj, a ubijene su 1992. godine.Najmlađa žrtva je osamnaestogodišnji Ismir Menzilović, dok je najstarija sedamdesetogodišnja Zina Sejdinović. Pored njih, vječni smiraj na Šehidskom mezarju Veljaci 12. maja naći će i Asim i Ramo (Hajro) Aljić, Junuz(Salko) Sinanović i Hamdija (Hamed) Smajlović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije
Prema riječima Elvira ef. Hodžića, glavnog imama u Bratuncu, ovo je najmanji broj žrtava do sada koje će biti ukopane u Memorijalnom centru Veljaci, iako se još traga za 320 tijela.

- Činjenica je da imamo sve manje informacija o masovnim grobnicama, da nemamo dovoljno ni krvi jer su naši ljudi rasuti širom svijeta, od Australije do Amerike. Imamo kompletne porodice gdje niko za njih nema da da krv. Po našim komemorativnim centrima postoji mnogo osoba koje su pronađene, ali nažalost nisu identifikovane, jer ne može da se podudari DNK, istakao je ef. Hodžić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Bratunački Bošnjaci su ovih dana još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog sporog procesa traženja nestalih i identifikacije pronađenih.

- Na prvoj kolektivnoj dženazi ukopali smo 97 žrtava, a ovu samo šest, kazao je ef. Hodžić, dodajući da Bratunčani nisu zadovoljni ni izricanjem kazni za ratne zločine nad njihovim civilima.

Tabuti ukrašeni sa po jednom crvenom ružom, koja simbolizira ugašene živote, uneseni su u kamion, kojim su nastavili put prema svom vječnom počivalištu.

Kolonu će u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci, u nedjelju popodne, dočekati veća grupa rodbine, prijatelja i mještana, nakon čega će biti upriličen vjerski program. Osma kolektivna dženaza bit će klanjana 12..maja u 13.00 sati, nakon podne-namaza, a okupljanje porodica ubijenih, rodbine i prijatelja, otpočet će u 12.00 sati. Očekuje se dolazak više od 5.000 ljudi, a organiziran je prevoz iz desetak gradova Bosne i Hercegovine. U Memorijalnom centru Veljaci do sada je ukupano 267 tijela identificiranih civila Bošnjaka, stradalih u Bratuncu 1992. godine. Još uvijek se traga za oko 300 tijela. Ne treba zaboraviti da je u srebreničkom genocidu 1995. godine više od dvije hiljade ubijenih, također iz Bratunca, koji su se usljed protjerivanja zadesili u Srebrenici.

S.P.

Priredio(la):