TUZLARIJE - D O S J E

11.05.2014.
Foto / Video
U Drinu bačene ruže za 603 bratunačke žrtve

U okviru obilježavanja genocida u Bratuncu, danas su sa Ljubovijskog mosta u Drinu bačene 603 ruže, koje simboliziraju prerano oduzete živote nevino stradalih Bratunčana.

Tuzlarije


Tijela mnogih žrtava iz Podrinja su bačena u rijeku, a većina od njih nikada neće biti pronađena.

- Mi koji smo preživjeli imamo obavezu da ukažemo generacijama koje dolaze šta se to dešavalo u Bratuncu za vrijeme agresije. Drina je nesumljivo najveća masovna grobnica na Balkanu, gdje su nasilnim putem okončani mnogi životi Bošnjaka u Podrinju i mi to nikada nećemo zaboraviti. Ne smijemo dozvoliti da se ovakvi zločini ponove u budućnosti – poručili su okupljeni Bratunčani.Članovi porodica poginulih, logoraši, predstavnici Islamske zajednice i politički predstavnici Bošnjaka Podrinja, položili su cvijeće i na Gradskom stadionu, a zatim je povorka posjetila Fiskulturnu salu u kojoj je maja 1992. godine bio zloglasni logor, u kojem je ubijeno najmanje 150 bošnjačkih civila.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


- Otkrili smo spomen obilježja u mjestu Redžići na mjestu masovne grobnice gdje su bile ekshumirane 23 žrtve - izjavila je predsjednica Udruženja Žene Podrinja - Bratunac Šuhra Sinanović.

Za večeras je planiran dolazak konvoja iz Tuzle sa posmrtnim ostacima šest identificiranih Bošnjaka kojima će se 12.maja na Šehidskom mezarju Veljaci klanjati zajednička dženaza i biti obavljen njihov ukop.

Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):