TUZLARIJE - D O S J E

10.05.2014.
Dani genocida u Bratuncu
Zločini koji se ne smiju zaboraviti!
Polaganjem cvijeća na spomen obilježje u Suhoj nadomak Bratunca, danas je nastavljeno obilježavanje Dana genocida nad Bošnjacima ove opštine.U mjestu Suha, u maju 1992.godine je ubijeno 38 žena i djece. Posmrtni ostaci žrtava su ekshumirani 2005.godine iz masovne grobnice koja se također nalazi na ovom lokalitetu.

- Ovo je do sada najtužnija grobnica jer su pronađena tijela žena, majki sa djecom u zagrljaju. Djeca su bila starosti od tri mjeseca do nekoliko godina. Posvjedočio je jedan od zločinaca da su u jedno dijete ispucali cijeli rafal. Danas je taj nečovjek u ludnici – rekao je Elvir Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac koji je dodao da još niko nije odgovarao za ovaj svirepi zločin.

U ovoj grobnici je također pronađeno tijelo Zekire Begić, koja je ubijena u devetom mjesecu trudnoće. Jedna od ozljeda na njezinom tijelu koje je identifikovano prije nekoliko godina u Tuzli, je zrno, koje je prošlo kroz trbuh i koje je prošlo praktično kroz sam plod, to jeste nerođeno dijete.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Hodžić je naglasio da je genocid u Bratuncu započeo 1992. godine, kao i u Vlasenici i Zvorniku, a da je 1995. godine samo doživio svoju kulminaciju.

- Nažalost, genocid u Bratuncu nije verifikovan ni jednom sudskom presudom, ali se nadamo da će za Bratunac, kao i za Višegrad i Prijedor biti donesena takva sudska instanca koja će biti okarakterisana kao genocid - zaključio je Hodžić.

Nakon Suhe, preživjeli Bratunčani posjetili su fiskulturnu salu OŠ „Vuk Karadžić“ u kojoj su vlasti manjeg bh.entiteta, u maju 1992. organizirale koncentracioni logor. Na tom mjestu, u periodu od 10. do 16.maja 1992.godine, ubijeno je najmanje 14 zarobljenika, a više od 500 muškaraca je bilo zarobljeno.

Timi Delić iz Bratunca u sali osnovne škole ubijeni su muž Mehmedalija i sinovi Nedžad (20) i Samir (18). Tima je danas po prvi put smogla snage da progovori o ovom zločinu. Pogledajte...Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U večernjim satima u Domu kulture je upriličena projekcija filma „Imami šehidi“. Riječ je o dokumentarnom filmu koji u jednom dijelu prikazuje i rahmetli ef. Mustafu Mujkanovića iz Bratunca, koji je primjer stradanja bošnjačkog čovjeka u Podrinju.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Obilježavanje Dana genocida počinjenog nad Bošnjacima Bratunca se nastavlja sutra, 11.maja, kada će preživjeli Bratunčani u rijeku Drinu sa Ljubovijskog mosta baciti ruže te će biti položeno cvijeće kod gradskog stadiona. Istog dana, 11. maja, će iz Tuzle biti ispraćeno šest tabuta sa kostima bratunačkih šehida, kojima će 12. maja na mezarju Veljaci biti klanjana kolektivna dženaza, na kojoj će biti ukopani Asim i Ramo Aljić, Ismir Menzilović, Zina Sejdinović, Hamdija Smajlović i Junuz Sinanović.

S.P.

Priredio(la):