TUZLARIJE - D O S J E

22.05.2014.
Dragan Čović boravio u posjeti Dragunji
„Zajedničkim snagama trebamo rješavati novonastale probleme“
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, u pratnji Mije Krešića, predsjednika Kantonalnog odbora HDZ-a Tuzla, posjetio je danas Mjesnu zajednicu Dragunja u Tuzli s ciljem sagledavanja situacije nakon elementarne nepogode. I ovo mjesto obuhvatio je veliki broj klizišta, a oštećeno je i crkveno dvorište.

Čović je istakao da je u ovakvoj situaciji najbitnije biti uz ljude i pružiti im podršku.

Tuzlarije


- Situacija je teška. Mi smo jedno dobro, nesavršeno društvo, da ne biram druge riječi, svi dobro znamo kakvi smo. Ako ništa drugo, iz ovog svega se pokazalo da nije sve toliko loše. Pokazalo se koliko ovaj narod, bez obzira na sve što se dešava u BiH, ima srce, karakter i dušu. To je sve došlo da izražaja ovih dana u teškim trenucima za sve nas. Sada se postavlja pitanje kako ćemo sve novonastale štete sanirati, jer ovu su mega katastrofe. Mi još nismo dovoljno svjesni kakva nas je katastrofa zadesila – kazao je Čović i izrazio bojazan da će trebati puno godina da se saniraju štete. „Fenomen su i klizišta. Struka će trebati objasniti šta se uopće smije i može raditi na tim mjestima, pa tek onda da vidimo kako ćemo dalje.“

Tuzlarije


Čović je danas posjetio i Bosansku Posavinu, odnosno Odžak gdje je više od pet hiljada raseljeno zbog poplava.

- Na tisuće obitelji je raseljeno i što je najgore, radi se o ljudima koji po drugi put napuštaju svoje domove. To je zaista veliki šok. Oni će trebati posebnu pomoć i liječničku i stručnu, ne samo za fizičku bol, nego i za duševnu koju nose sa sobom. Voda se polako povlači, klizišta se smiruju, a sada treba staviti akcenat kako zbrinuti sve ono što je ostalo kao posljedica vodenog vala. Prije svega mislim na uginule životinje koje su izvor zaraze. U posavskom kraju na tisuće je uginulih životinja. Uzaludno nam je raditi na lokalnom nivou, vidim da je Vlada Republike Srpske donijela neke odluke za svoje opštine. Mi moramo sarađivati jer je uzaludno djelovati sam na parcijalnim sanacijama. Pokazalo se da to ne vrijedi – dodao je Čović.

Čovič je posebno naglasio da moramo svi skupa zajedno raditi na rješavanju novonastale situacije.

- Ništa nam ne znači ako očistimo svoje dvorište, a susjedno je prljavo sa aspekta kontaminacije zemljišta, dezinfekcije i deratizacije. Tu ćemo morati pokazati jednu drugu dimenziju Bosne i Hercgovine, koju smo do sada ljubomorno čuvali samo za sebe. Drugog izbora nemamo - zaključio je Čović.

Tuzlarije


Pogledajte šta je još rečeno tokom današnje posjete Dragunji.S.P.

Priredio(la):