TUZLARIJE - D O S J E

26.05.2014.
Konjević Polje nakon poplava
Mještanima najpotrebniji alat
Nakon velikih poplava koje su zahvatile područje opštine Bratunac, stanje se polako normalizuje. Naša ekipa posjetila je povratnike u Konjević Polju, kojima je rijeka Jadar i veliki broj lokalnih potoka nanijeo ogromnu štetu.

Tuzlarije


Kako nam je kazala mještanka Ifeta Mejremić, voda se u potpunosti povukla u korito, ali su opasnosti od klizišta i dalje aktuelna.

Tuzlarije


- Poplavljeno je više od 50 kuća, stradali su usjevi, a mi smo se od prvog dana organizovali u našoj mjesnoj zajednici i stavili se u službu naroda. Imamo dosta volontera koji svakodnevno obilaze porodice koje su direktno pogođene poplavom i klizištima – kaže Mejremić.

U prostorije Mjesne zajednice svakodnevno stiže pomoć iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


- Odjevnih predmeta imamo dovoljno, hrana je dobro došla, ali i sa tim izlazimo nekako na kraj. U ovom trenutku najpotrebnijia su nam sredstva za dezinfekciju, kolica, lopate, higijenski paketi, trnokopi, čizme, bušilice, brusilice i ostali alati. Ukoliko je neko voljan da donira sjeme za sjetvu i to bi nam dobro došlo – dodaje Mejremić.

Inače, Ifeta Mejremić i njena sestra Safeta Beganović u ovom kraju su poznate kao vrijedne žene, koje su nakon povratka iz pepela podigle svoje domaćinstvo i uspješno pokrenule mali biznis uzgoja pilića. Na taj način su skrenule misli od srebreničke golgote koju su preživjele i ujedno našle način da dokažu da je povratak moguć bez čekanja nečije pomoći.

No, nakon nedavnih poplava na ovom poljoprivrednom gazdinstvu sve se promjenilo. Farma je u potpunosti poplavljena, rijeka je odnijela dio mašina, a sestre Ifeta i Safeta u posljednji čas su uspjele da se spase.

Ifeta je za naš portal opisala noćnu moru sa kojom su se susreli mještani ovoga kraja.Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Uprkos svima nedaćama, kako nam je kazala Ifeta, čim se osuše zidovi u farmi vrijedne sestre nastavljaju sa radom.

- Potrebna nam je slama kako bi obložili farmu i voljna sam da je kupim ako neko ima da proda. Ipak, opet smo sretne žene, Allah nam je dao snagu da možemo nastaviti dalje i živjeti od svog rada, iako smo pretrpili veliku štetu. Čim se stvore uslovi da možemo ponovo useliti piliće, mi nastavljamo sa radom i nema odustajanja – kazala je na kraju razgovora Mejremić.

S.P.

Priredio(la):