TUZLARIJE - D O S J E

02.06.2014.
Povratnici u Podrinje još uvijek se bore sa posljedicama poplava
Za normalizaciju života potrebna pomoć mehanizacije
Mještani Konjević Polja i ostalih sela na bratunačkoj opštini intenzivno rade na raščišćavanju svojih imanja i puteva. Nedavne poplave nanijele su ogromne štete stanovnicima ovih krajeva.

Kod poljoprivrednog proizvođača Munire Hajdarević u selu Pervani voda je uništila tri plastenika sa zasadima paradajza i paprika.

Tuzlarije


- Moja porodica živi od poljoprivrede. To nam je jedini izvor primanja i voda je sada sve uništila. Menjanski potok se izlio iz korita i ogromna količina vode nam je nanijela neprocjenjivu štetu. Muž i ja smo pokušavali da zaštitimo plastenike, ali posao je bio uzaludan jer smo na kraju i nas dvoje morali da bježimo od bujice – kazala je Hajdarević.

No, mukama ove porodice tu nije kraj. U blizini kuće se pojavilo klizište tako da ovaj bračni par nakon poplava, ponovo živi u strahu i neizvjesnosti.

- Vjerujte, ja sam i dalje u šoku i u ovom momentu ne bih vam znala reći šta mi je potrebno. Najviše bi voljela da mi dođu kakve mašine i da spasimo plastenike, obzirom da živimo od uzgoja povrća. Brinem se i za sina Fahrudina koji studira u Tuzli, a čije će finansiranje sada doći u pitanje – dodaje Munira.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Par kilometara dalje od kuće Hajdarevića, poplavljena su i sela Lolići i Kamenice.

U selu Kamenice vodena stihija potopila je nekoliko porodičnih kuća i nosila sve pred sobom. Kako nam je kazala jedna mještanka, trenutno je najpotrebnija hrana, ali isto tako i stočna hrana i sjemena kako bi se barem nešto ponovo posijalo.

Tuzlarije


Tuzlarije


Ifeta Mejremić, predstavnica Mjesne zajednice Konjević Polje, kaže da petnaest dana volonteri neprekidno rade, kako bi pomogli stanovništvu.

- Unazad četiri godine, sela na ovom području bivala su poplavljena. Taman što smo se skućili, počeli kako-tako da živimo zadesila nas je prava katastrofa, najgora do sada. Mobilini smo od prvog dana i svakodnevno radimo na prikupljanju i distribuciji pomoći. Dobijamo hrane i odijeće, a trenutno su nam najpotrebnije mašine i alati – kaže Mejremić.

No, za kraj ove priče iz Konjević Polja recimo i to da su predstavnici Udruženja građana „Vive Žene“ iz Tuzle i neumorni forumaši Tuzlarija obradovali porodice u pomenutim selima. Starijim mještanima uručeni su paketi sa prehrambenim namirnicima, dok su mališani obradovani sa paketićima.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):