TUZLARIJE - D O S J E

20.06.2014.
Postrojavanjem jedinica:
Završena vojna vježba „Zajednički napor 14“
Tuzlarije Svečanim postrojavanjem jedinica Oružanih snaga (OS) BiH i EUFOR-a danas na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave“ završena je vojna vježba „Zajednički napor 14“.

Završnoj ceremoniji prisustvovali su ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, načelnik zajedničkog štaba OSBiH general major Anto Jeleč, komandant EUFOR-a u BiH general major Dieter Heidecker, načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Andreas Szucs, komandant OK OSBiH brigadni general Dragan Vuković sa svojim zamjenicima, brigadnim generalima Ivicom Jerkićem i Sakibom Forićem, komandanti brigada, brigadni general Tomo Kolenda i brigadir Radovan Ilić, te mnogobrojne zvanice.

Na početku ceremonije prisutnima se obratio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general major Anto Jeleč koji je istakao da su OSBiH tokom prirodne katastrofe - nezapamćenih poplava hrabro i odlučno, svim svojim raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima pružile pomoć ugroženom stanovništvu i civilnim strukturama vlasti.

Vježba „Zajednički napor 14“ je bila odlična prilika da još jednom testiramo svoju obučenost i osposobljenost, snagu volje, operativne sposobnosti i kapacitete zajedničkog djelovanja i saradnje sa partnerima iz EUFOR-a i civilnom zajednicom i time steknemo neprocjenjiva iskustva.

General Jeleč je naglasio da OSBiH trebaju posjedovati savremenu i modernu opremu, kako bi u slučaju ovakvih ili sličnih elementarnih nepogoda mogle još efikasnije i kvalitetnije odgovoriti na ove zadatke.

U nastavku izlaganja general Jeleč je istakao veoma dobru saradnju sa civilnim organima vlasti u BiH, a posebno se zahvalio komandantu EUFOR-a generalu Heideckeru i snagama EUFOR-a, koji su se nesebičnim angažovanjem svojih resursa pružili i pružaju pomoć i podršku BiH i svim njenim građanima.

Na kraju general Jeleč je iskoristio ovu priliku da pohvali 5.pbr OSBiH koja je bila nosilac ove aktivnosti, sve pripadnike iz jedinica OSBiH koji su učestvovali na vježbi, kaoi cjelokupan Direktorijat na čelu s direktorom vježbe, komandantom 5.pbr brigadirom Kenanom Dautovićem.

Komandant EUFOR-a general major Dieter Heidecker u svome obraćanju je rekao: "Ja kao komandant EUFOR-a, nisam ništa mogao učiniti da se spriječi ova katastrofalna situacija, ali mi je drago što sam bio u prilici da dovedem snage koje su mi na raspolaganju da pomognu ljudima u BiH. To je uključivalo upotrebu svih naših raspoloživih zračnih resursa i Multinacionalnog bataljona".

General Heidcker je na kraju obraćanja dodao da je slijedeći korak proces zajedničkog identificiranja i usvajanja naučenih lekcija s Oružanim snagama BiH, s fokusom na pravna pitanja i pitanja nabavke i obuke u Oružanim snagama BiH.

U svome obraćanju ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je pozdravio sve prisutne, te im se zahvalio na prisustvu današnjoj ceremoniji završetka zajedničke vojne vježbe OSBiH i EUFOR-a pod nazivom "Zajednički napor“.

Osmić je u nastavku svoga obraćanja naglasio da su OSBiH u skladu sa zadatkom koji je definisan Zakonom o odbrani, ali i na osnovu odluke Predsjedništva BiH djelovale odmah po prvom pozivu za pomoć životno ugroženom stanovništvu.

Operacije OSBiH započete su kao spasilačke misije odvijaju se i danas kroz aktivnosti pomoći civilnom stanovništvu na uklanjanju posljedica od katastrofe.

Osmić je iskoristio priliku da pohvali sve pripadnike OSBiH, EUFOR-a, kao i kadete vojske SAD-a koji su učestvovali u ovoj vježbi, a posebno 5. pješadijsku brigadu na čelu s brigadirom Kenanom Dautovićem koji je bio Direktor vježbe.

Ministar odbrane BiH se zahvalio pripadnicima EUFOR-a na čelu s general majorom Dieterom Heideckerom na učešću u ovoj zajedničkoj vojnoj vježbi.

Na kraju ceremonije uručene su zahvalnice jedinicama i pojedincima koji su učestvovali u vježbi „Zajednički napor 14“.

Vojna vježba „Zajednički napor 14“ koja je imala elemente operacije pomoći civilnim strukturama pokazala je da su OSBiH sposobne da rade u multinacionalnom okruženju i kao takve iskažu visok stepen interoperabilnosti sa jedinicama koje su učestvovale u vježbi.

Zajednička vojna vježba OSBiH i EUFOR-a „Zajednički napor 14“ je završena ali dio pripadnika OSBiH i dalje ostaje angažovan u ugroženim područjima na realizaciji Operativnog plana „Val“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Priredio(la): FENA