TUZLARIJE - D O S J E

19.06.2014.
Uprkos zabranama policije RS-a
Zastave sa ljiljanima će se i dalje vioriti u Đulićima
Uprkos zabranama policije u manjem bh. entitetu, zastave sa ljiljanima će se i dalje vioriti u Đulićima, zvorničkom Zmajevom gnijezdu.

Tuzlarije


Nakon što je opštinska Komunalna policija iz Zvornika prije nekoliko dana naredila da se zastave sa ljiljanima skinu sa stubova ulične rasvjete, uslijedila je reakcija mještana koji su zastave premjestili u svoje privatne avlije. Kako su nam kazali, ovo je tek početak kićenja, a do utakmice sa Nigerijom biće ih još više.

Tuzlarije


Salem Grahić 1992.godine protjeran je iz Đulića, a povratak je uslijedio 2002.godine.

- Od tada pa evo do danas imamo problema sa komšijama srpske nacionalnosti. Pratimo sve utakmice BiH. Išli smo i u Zenicu i u Sarajevo, a gostujuće utakmice gledamo ovdje na otvorenom. Uglavnom se okupljamo u avlijama pošto nam javni skup vjerovatno policija ne bi dozvolila, kao što nam ni sada nisu dozvolili da postavimo zastave sa ljiljanima. Mi smo ih zapravo bili postavili na stubove ulične rasvjete gdje su stojale tri dana. Četvrtog dana iz Komunalne policije su pozvali Adila Đulića, predsjednik Mjesne zajednice Đulići i naredili da se zastave skinu jer su „uvredljivog sadržaja“ – kaže Grahić.

Dodaje da su naredbu policije ispoštovali, ali su zastave sa ljiljanima premjestili u svoje avlije i postavili na kuće i ograde.

- Tu nam ne mogu ništa i zastave će tu i dalje ostati, kao što će ostati u našim srcima dokle god smo živi. Sada na stubove postavljamo državne zastave i pokrenuli smo akciju prikupljanja novca da kupimo što više zastava. Za našu reprezentaciju ćemo se boriti do zadnje kapi krvi i znoja – dodaje Grahić.

Tuzlarije


U susjednom selu Petkovci izgrađen je spomenik u obliku tri podignuta prsta i na njemu su uklesana četiri S, što također vrijeđa Bošnjake koji su 1992.godine protjerani iz Đulića, a više od 650 ih je ubijeno. Da apsurd bude veći, spomen obilježje u Petkovcima je napravljeno odmah pored partizanskog spomenika. Povratnici ističu da se policija manjeg eniteta ne bavi veličanjem ratnih zločinaca što se često može vidjeti u ovim krajevima, kao ni premlaćivanjem povratnika, dok im smeta zastava koja se 1992.godine zavijorila ispred zgrade UN-a u New Yorku i koja je replika zastave srednjovjekovne Bosne.

Tuzlarije


Mještani Đulića su vatreni navijači Zmajeva i gotovo da nema utakmice naše fudbalske reprezentacije koju nisu pratili. Za utakmicu sa Nigerijom vrše se posljednje pripreme, a u slučaju pobjede biće priređen i vatromet. Đulićani pozivaju sve Bosance i Hercegovce koji vole ovu državu i navijaju za našu reprezentaciju da im se pridruže i da skupa sa njima prate nastup Zmajeva u Brazilu.

Simpatičnu poruku podrške našim Zmajevima poslali su i najmlađi stanovnici Đulića.Inače, u Đuliće se vratilo 90 posto prijeratnog stanovništva. U ovoj mjesnoj zajednici trenutno živi oko 1.500 povratnika, dok na području cijele opštine živi oko 20.000 povratnika.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):