TUZLARIJE - D O S J E

14.06.2014.
Optimizam povratnika u Konjević Polju:
„Drugi put obnavljamo kuću, ali se ne predajemo“
Nedavne poplave koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu veliku materijalnu štetu na porodičnoj kući nanijele su i petočlanoj porodici Muharemović iz naselja Đugum u Konjević Polju, na području opštine Bratunac.

Tuzlarije


Tuzlarije


Potok Lješina, doznajemo od mještana, nikada do sada nije dostigao ovaj nivo. Muharemovićima je uništio etažu kuće, a sve se odigralo u kratkom vremenskom periodu, tokom noći, pa je bilo teško spasiti išta osim žive glave.

Tuzlarije


- Ovo je drugi put da obnavljamo svoju kuću, šta da vam kažem. Po mojoj procjeni šteta se kreće između 15.000 i 20.000 KM. Voda nam je odnijela sve ono što je čovjeku potrebno za život. Snalazimo se, radimo svakodnevno, a narod pomaže koliko može – kaže Osman napominjući da u posljednih 70 godina ovakva elementarna nepogoda nije viđena na ovim prostorima.

Smisao za humor uspjeli su, uprkos nevoljama koje su ih snašle, sačuvati. "Ako je to neki pokazatelj, ja sam svoj problem riješio jer za slijedećih 70 godina neću biti ni živ“, zaključuje Osman uz osmijeh.

Tuzlarije


Muharemovići, Tidža i Osman, vratili su se 2000.godine u svoj kraj sa dvoje djece. U međuvremenu su dobili jos jedno dijete, djevojčicu Aminu. Međutim, ova petočlana porodica uskoro će biti bogatija za još jednog člana.

Da se od poljoprivrede može živjeti primjer su upravo Muharemovići. Vlasnici su farme sa 11 krava, gdje Osman svakodnevno provodi vrijeme. Od proizvodnje mlijeka se može živjeti, priča Osman i zadovoljno dodaje da mu u tome puno pomažu supruga i djeca. Kako i sam kaže, sretni su da u poplavama farma nije oštećena. Pored toga ova porodica ima nekoliko plastenika gdje proizvode povrće, uglavnom paradajz i paprike.

Tuzlarije


- Mi imamo tradiciju u porodici da se svi bavimo poljoprivredom. Imali smo i prije agresije krave muzare, radili smo sa sarajevskim proizvođačima mlijeka. Nakon povratka, ja sam tu tradiciju nastavio sa svojom porodicom. Od poljoprivrede se može solidno živjeti i moja cijela porodica je zaposlena, volimo to što radimo i svakako nastavljamo dalje. Mlijeko prodajemo u Gradačac, a imam i 17 kooperanata koji su ovdje udruženi sa mnom, te i oni ostvaruju svoja prava preko moje otkupne stanice – izjavio je Osman Muharemović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Poljoprivreda je težak fizički posao, ali na ovakvom vaktu, veli Osman, ona ima svoje prednosti i ova porodica ima računa baviti se upravo ovim poslom. Od prihoda ostvarenih na farmi, troje djece Muharemovića se školuje.

- Kažu da potrošačka korpa iznosi od 800 do 1.200 KM. Mi uspijemo to da zaradimo, a sasvim dovoljno ostane i da se plate režije. Imamo platu, kao da radimo u nekoj firmi. Treba naglasiti da je klima ovdje itekako povoljna za poljoprivredne proizvođače, samo treba raditi – zaključuje na kraju Osman.

S.P.

Priredio(la):