TUZLARIJE - D O S J E

11.06.2014.
Mirna šetnja žena Srebrenice
U Potočarima će ove godine biti ukopano oko 150 žrtava
U Memorijalnom centru Potočari 11.jula ove godine biće ukopano oko 150 žrtava genocida. O tome je danas bilo riječi na mirnom protestu Srebreničanki koji se održava u znak sjećanja na genocid koji se dogodio u julu 1995.godine.

Tuzlarije


Prema riječima Hajre Ćatić, predsjednice Udruženja „Žene Srebrenice“, preživjele žrtve su nezadovoljne sporim procesom identifikacija i ekshumacija žrtava.

- Do sada ima negdje oko 130 identifikovanih, mada mnoge porodice nisu još potvrdile jer očekuju da će pronaći još neku kost, da bi bilo više da ukopaju – kaže Ćatić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Kako vrijeme prolazi, čini se da se i interes kako Tužilaštva BiH tako i političara smanjuje i da smo jednostavno prepušteni sami sebi, dodaje Ćatić.

- Svi političari će doći pred izbore da pokupe poene da dobiju glasove. Oni takvi nam ne trebaju. Nama trebaju ljudi koji će ovo da pokrenu i da nam pomognu. Kod nas u BiH ništa ne funkcioniše, svi jedni na druge prebacuju. Tužilaštvo kaže da nema dovoljno tužilaca. Ima još vreća koliko hoćete koje nisu identifikovane u Komemorativnom centru. Ima krivice do sviju. Imam osjećaj da ima tačno zacrtano koliko treba koje godine da se identifikuje – zaključuje Ćatić.

Tuzlarije


Tuzlarije


S obzirom na dinamiku identifikacija, nismo optimisti, nadamo se nekom broju možda do 150 žrtava genocida, a identifikacije će se vršiti do 10.jula, čulo se na današnjem skupu u Tuzli.

S.P.

Priredio(la):