TUZLARIJE - D O S J E

10.06.2014.
Večeras u Zagrebu protest u znak sjećanja na zločine u Ahmićima
Predstavnici Kuće ljudskih prava Zagreb, Antifašističke lige Hrvatske, uz podršku članica Platforme 112, upriličit će večeras ispred Zagrebačke katedrale na Kaptolu protest u znak sjećanja na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići 16. aprila 1993. godine kada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 116 osoba, uključivši 32 žene i 11-oro djece.

Predstavnik Kuće ljudskih prava u Zagrebu Eugen Jakovčić podsjetio je u razgovoru za Agenciju Fena da je u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso 6. juna osuđenik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Dario Kordić dočekan srdačno i s ovacijama "kao vitez i moralna vertikala", uz prisutnost katoličkog svećenstva, uključujući i sisačkog biskupa Vladu Košića koji je i poveo molitvu u zahvalu za Kordićev povratak.

- Ovaj događaj je dokaz da se građani Hrvatske nisu suočili s događanjima u Ahmićima bez obzira na presudu ovom zločincu. Za nas je to neprihvatljivo - istakao je Jakovčić.

Naglasio je da se ovim protestom daje podrška njihovom kolegi i mirovnom aktivisti Zoranu Ivančiću koji je pokušao biti "glas razuma u masi ludila". Dodao je da žele pokazati Hrvatskoj da Ivančić nije sam.

- Jedini glas istine, odnosno Ivančićevi povici "Sotono, ubojice" zataškan je šakama - kazao je.

Dodao je da će okupljeni na protestima pokušati poslati novu poruku, a to je poruka da je važno da se Hrvati suoče s prošlošću te da je to najmanje što se može učiniti.

- Nadam se da će svi u Hrvatskoj dobiti jednu drugu sliku i informaciju o tome šta se desilo u Ahmićima i šta se dogodilo na zagrebačkom aerodromu - zaključio je.

Priredio(la): FENA