TUZLARIJE - D O S J E

08.06.2014.
Poplave uništile kuće trojici braće:
Sa trudnom suprugom i djecom spava u sobi kod komšije
Trojici braće, Muminu, Munibu i Hazimu iz zaseoka Slana, opština Milići, razorne poplave i riječne bujice, koje su nedavno zadesile podrinjski kraj te nanijele ogromne štete stanovništvu, odnijele su sve osim zidova kuće.

Tuzlarije


- Toga dana bio sam u Vlasenici, radio na građevini. Supruga, koja se nalazi u osmom mjesecu trudnoće, me pozvala i kazala da je rijeka Jadar gotovo ušla u kuću. Čim sam došao morali smo napustiti kuću, priča Mumin Muminović čija je kuća tog nesretnog 16. maja najviše stradala. Da bi se spasili jedaneast članova familije krenulo je prema brdima gdje su se smjestili u jednu garažu. Tokom boravka na tom mjestu tri dana nisu imali šta da jedu.“U pomoć su nam priskočili mještani iz sela Maćesi, koji su, ni sam ne znam kako, saznali šta se dešava“ – dodaje Mumin.

Rijeka Jadar također je odnijela most koji je kuće Muminovića spajao sa mjestom Konjević Polje. Sada je potrebno pješačiti više od dva kilometra, preći stari, improvizirani most, kako je to uradila i naša ekipa da bi došli do porodica.- Uništeno nam je sve i šteta je velika. Ostali su samo zidovi kuća. Trenutno mi je najneophodniji materijal da probam da osposobim sprat kuće. Imam dvije kćerke koje pohađaju osnovnu školu, žena mi je trudna na putu je i treće dijete, a u ovoj kući trenutno ne mogu da živim. Jedan komšija mi je dao sobu u kojoj smo za sada svi smješteni, priča Mumin.

Tuzlarije


U avliji braće Muminovića, koja je zatrpana muljem i kamenjem, zatičemo i njihovu majku Havu, koja živi sa najmlađim sinom i snahom. „Žao mi jeste, ali ovo je sila kojoj se nismo mogli oduprijeti. Samo da su mi djeca i unučad živa, sve ostalo će se nadoknaditi. Ovako nešto u svom životu nisam vidjela, samo je gruhnulo i ostavilo pustoš za sobom“, kaže Hava zahvaljujući se gostima iz Tuzle na posjeti.

Tuzlarije


Prema riječima Mumina Muminovića, najbliža veza sa civilizacijom je prelazak preko rijeke u čizmama. Dnevno po pet-šest puta pređe rijeku Jadar i radi na čišćenju svoje avlije. Pogledajte kako taj poduhvat izgleda.Drugi brat Hazim Muminović veli da su im nakon katastrofe u pomoć prvi pritekli Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, omladina Srebrenice i udruženje Prosvjetitelj.

- Ovim putem želim da im se zahvalim jer su bili tu kada nam je bilo najpotrebnije, a obećali su nam pomoći i pri obnovi kuća. Opština Milići je također poslala dvije mašine koje svakodnevno rade na raščišćavanju terena. Ne smijem zaboraviti ni naše ljude iz dijaspore. Slali su novac i donosili su pomoć koliko je ko mogao. Nadam se da ćemo uz pomoć dobrih ljudi uspjeti obnoviti svoja imanja i nastaviti normalno da živimo - kaže Hazim za Tuzlarije.

Tuzlarije


Naša ekipa nije došla praznih ruku, te smo zahvaljujući dobrim ljudima iz Tuzle uspjeli da obradujemo ove porodice sa prehrambenim paketima, dekama i sredstvima za čišćenje. Pored posjete ovom selu, Tuzlaci su obradovali i nekoliko porodica u Cerskoj, te uručili pomoć Udruženju žena Jadar iz Konjević Polja.Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Cerska...

Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):