TUZLARIJE - D O S J E

08.07.2014.
Marš mira Srebrenica 2014
Iz Nezuka krenulo više od četiri hiljada učesnika


Tuzlarije


Nešto više od 4.000 učesnika krenuli su na tradicionali pješački pohod Marš mira "Nezuk - Srebrenica 2014", koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine u julu 1995. godine.

- Prošli smo spomen-obilježje komandanta Ejuba Golića u Baljkovici, održan je kratki čas historije za ove mlađe generacije koje su s nama - kazao je za Agenciju Fena potpredsjednik Pododbora za organizaciju "Marša mira" Muhizin Omerović.

Tuzlarije


Pala je i slabija kiša, ali kako kaže Omerović, najbitnije je da ona nije usporila kolonu.

- Ta kiša nam je došla kao kratkotrajno osvježenje. Većih problema nemamo, za sada je sve u najboljem redu i evo idemo prema Crnom Vrhu i Snagovu - kazao je Omerović.

Tuzlarije


Podsjetio je da su učesnicima ove godine podršku pružili Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica BiH te Oružane snage BiH.

Ministarstvo je osiguralo logistiku, dok su Oružane snage BiH osigurale helikoptere u slučaju nezgode.

Omerović nam je potvrdio da se "Marš mira" ka Srebrenici odvija sljedećom maršutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari.

Priredio(la): FENA