TUZLARIJE - D O S J E

11.07.2014.
Tuzlaci se solidarisali sa žrtvama genocida
Cvijet Srebrenice: Bijelo za nevinost, zeleno za nadu, 11 latica za Dan sjećanja
Udruženje "Gračaničko keranje“ i ove godine obilježilo je 11. juli - Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici simboličnom podjelom cvijeta „Sjećanja“ ", kojeg je 2011. dizajnirala članica udruženja Jasminka Čamdžić. Građani Tuzle mogli su na dvije lokacije, kod kino Centra i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, uzeti svoj cvijet i na taj način se solidarisati sa žrtvama genocida.- Tokom cijele godine vrijedno radimo na izradi cvjetova, a proteklih godina podijelile smo više od 15.000. Izrada jednog cvijeta traje sat vremena, onda možete samo zamisliti koliko se ljubavi utka u jedan cvijet. Svakoj niti se posveti posebna pažnja – kazala je Jasmina Čamdžić i dodala da se cvijet u svako doba godine može se preuzeti i u Udruženju „Gračaničko keranje“.

Tuzlarije


Cvijet ima svoju poruku: Bijelo je za nevinost, zeleno je za nadu, jedanaest latica za 11 juli.1995.

Tuzlarije


Motiv sa 11 bijelih latica simbolizuje stradanje nevinih žrtava rata u Srebrenici, a zelena boja u središtu je simbol nade da će se stvoriti uslovi za povratak izbjeglih u Srebrenicu, pronaći i dostojanstveno pokopati sve žrtve, a počinioci genocida biti izvedeni pred lice pravde.

- Drago mi je što sam uspjela da dođem do cvijeta. Na ovaj način želim da pokažem majkama, sestrama, ženama i kćerkama Srebrenice da suosjećam sa njima u njihovom bolu – kazala je jedna naša sugrađanka koju smo zatekli na Korzu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Današnja akcija realizovana je u saradnji sa Opštinom Tuzla.

S.P.

Priredio(la):