TUZLARIJE - D O S J E

16.07.2014.
Blok 7 Termoelektrana Tuzla
Odluka o projektnom partneru 23.jula
Tuzlarije Vlada FBiH uputila je Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 (450 MW) u Termoelektrani Tuzla na saglasnost Parlamentu FBiH.

Poslanicima Predstavničkog doma FBiH u srijedu, 23. jula, bit će prezentirane sve dosadašnje provedene aktivnosti na izboru projektnog partnera i zatražena saglasnost za nastavak aktivnosti do konačnog izbora projektnog partnera po predloženom modelu.

U prvoj fazi Tenderskog postupka izbora projektnog partnera, pretkvalifikovano je 11 kompanija i konzorcija.

Na osnovu dostavljenih neobavezujućih ponuda, u okviru druge faze, u uži izbor ušli su kompanija Hitachy Ltd. Japan i Konzorcij Gezhouba Group Company Limited (CGGC) i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI) China, kojima je upućen tenderski dokument za Treću fazu postupka - Konačna i najbolja ponuda i izbor preferiranog ponuđača.

Konačnu ponudu dostavio je Konzorcij Gezhouba Group Company Limited, China (CGGC) i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI), China. Kompanija Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd. Japan, odustala je od ponude.

Ponuda Konzorcija Gezhouba Group Company Limited (CGGC), China i Gunagdong Electric Power Desing Institute ( GEDI), China - Prema osnovama projektnog partnerstva sadržanim u ponudi, JP Elektroprivreda BiH je 100 postotni vlasnik izgrađenog Bloka 7 sa 100 postotnim pravom na snagu i električnu energiju Bloka.

Elementi ponude: tehnička ponuda sa svim elementima ponuđenog tehničkog rješenja i finansijska ponuda (sa cijenom, prijedlogom modela partnerstva, biznis planom, pismom finansijske institucije o uslovima finansiranja).

Konzorcij CGGC i GEDI je izvođač radova po principu „ključ u ruke“ .
Ponuđena cijena opcija PBS (Preferencial Buyer´s Credit) je 785.650.000 eura (bez PDV-a). Expor-Import (EXIM) Bank of China je iskazala spremnost da finansira izgradnju Bloka 7.

Ponuđeni model finasiranja podrazumijeva 15 posto vlastitog učešća EPBiH i 85 posto kredita EXIM Bank of China, po najpovoljnijem kreditnom modelu Preferencial Buyer´s Credit.

Konzorcij će ativno učestvovati i asistirati prilikom apliciranja i procesa odobravanja kredita kod EXIM Bank of China.

Ponuđena oprema renomiranih evropskih proizvođača - kotao proizvođača Alstom, turbina i generator proizvođača Siemens.

Ponuđeno tehničko rješenje je u potpunosti prema evropskim tehničkim i okolinskim standardima i usklađeno sa Idejnim projektom i okolinskom dozvolom koja je osigurana za izgradnju Bloka 7.

Ponuđena cijena je u nivou procjenjene vrijednosti investicije iz 2010. godine, i prema ponudi iznosi 1, 74 mil. eura/MW ukupne snage. Cijena izgradnje sličnih i uporedivih termoenergetske objekte na lignitni ugalj u regionu i Evropi, kreće se od 1, 55 do 2, 42 miliona eura (TE Turrow Poljska, TE Šoštanj Slovenija, TE Maritsa Iztok Bugarska, TE Ptolemais V Grčka).

Osnovni podaci o projektnom partneru CGGC- Gezhouba Group Company Limited:
- Godina osnivanja 1970.
- Korporacija pod kontrolom Vlade Kine (državno vlasništvo)
- Ukupna imovina- 13, 7 milijardi USD
- Prihodi – 9, 5 milijardi USD
- Zaposlenih 40.000 osoba (14.000 inženjera)
- Ugovoreno i izgrađeno više od 136 projekata u 110 zemalja
- Poslovna područja: elektroenergetski objekti, niskogradnja, visokogradnja, aerodromi, industrijska postrojenja
- Strateško partnerstvo s većinom banaka u Kini, uključujući EXIM Banku i Razvojnu banku Kine

GEDI (Gunagdong Electric Power Desing Institute:
- Godina osnivanja 1958.
- Korporacija pod kontrolom Vlade Kine (državno vlasništvo)
- Izgradnja i projektantske usluge
- Specijalizirani za elektroenergetskih projekate
- Do sada izgradili i projektovali 174 termoelektrane ukupne snage više od 142.086 MW

Blok 7 450 MW TE Tuzla, najvrijednija je poslijeratna investicija u BiH. Realizacija projekta od posebne je važnosti za buduću stabilnost elektroenergetskog sektora, posebno zbog nužnosti izlaska iz pogona trenutno aktivnih blokova u TE Tuzla, opstanak i budućnost rudnika, privredni razvoj Federacije i države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Priredio(la): FENA