TUZLARIJE - D O S J E

15.07.2014.
Osnovana tuzlanska podružnica Udruženja za razvoj akademskih sloboda u BiH
Udruženje za razvoj akademskih sloboda u Bosni i Hercegovini (URAS BiH), koje je osnovano kao izraz mišljenja grupe univerzitetskih profesora i intelektualaca i građana BiH, da su akademske slobode na najnižoj razini, danas je dobilo svoju podržnicu i u Tuzli.

Tuzlarije


Prema riječima Dubravka Lovrenovića, predsjednika Skupštine URAS-a BiH, u narednom periodu u svim većim univerzitetskim centrima biće osnovane podružnice ovog Udruženja.

- Akademska zajednica se može opisati jednom riječju, a to je entropija, odnosno urušavanje. Osnivanjem podružnica širom BiH želimo razgranati djelatnost i boriti se za dostojanstvo akademskih i pravnih standarda koji podrazumijevaju sintagmu akademske zajednice. Ohrabren sam činjenicom da su nedavno na tribini u Tuzli studenti otvoreno i akademski odgovorno postavljali pitanja rektoru Univerziteta u Tuzli – rekao je Lovrenović.

Dodao je da je osnovni cilj osnivanja podružnica da se ublaže negativni trendovi koji su prisutni u BiH te da povrate one aktivnosti koji priliče jednoj akademskoj zajednici.

- Poslijeratna istraživanja pokazuju da je u našoj zemlji primjetna dekadencija akademske zajednice, kao i pad kvalitete koliko pojedinaca toliko i pojedinih univeriziteta. Cjelokupna situacija na fakultetu se ideologizira. Univerzitet je postao pribježište velikog dijela naših pseudopolitičkih elita koji kao takve proizvode dalje pseudoelite na univerzitetima koji su postali mjernom jedinicom nečinjenja – istakao je Lovrenović dodajući da se pred nama odvija jedan proces dekadencije univerzitetske zajednice u kojemu se ne čini ništa.

Za predsjednika i sekretara tuzlanske podružnice URAS BiH izabrani su Enes Osmančević i Zlatan Begić, profesori Univerziteta u Tuzli.

S.P.

Priredio(la):