TUZLARIJE - D O S J E

11.07.2014.
11. juli u Haagu
Dostojanstveno podsjećanje na stradale Srebrenice


Sa ciljem da se nikada ne zaboravi genocid počinjen u Srebrenici, bh. zajednica Holandije i ove je godine organizovala mirne demonstracije ispred zgrade državnog parlamenta Het Plein u Den Haagu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Cilj okupljanja je mirno i dostojanstveno obilježiti dan u zemlji koja je mogla učiniti puno kako bi razmjere najvećeg genocida počinjenog u Evropi poslije Drugog svjetskog rata bile spriječene i sa daleko manjim posljedicama nego to danas svjedočimo.

Tuzlarije


Tuzlarije


Mirni skup okupio je građane Bosne i Hercegovine koji godinama žive u raznim krajevima Holandije, a koji se od 1997. godine organizuju kako bi na ovaj način obilježili 11. juli pod motom “Srebrenica: nikad zaboraviti - nooit vergeten”.

Tuzlarije


Svi oni nastoje izdvojiti vrijeme i svojim prisustvom u Haagu ukazati na obim stradanja koji je Srebrenicu ucrtao na mapu gradova sa strašnom tragedijom.

Organizaciju skupa preuzeli su Platforma BiH, Politički komitet Stari Most, Mladi BiH, IKV Pax Christi, Udruženje preživjelih genocid u Srebrenici i Islamska zajednica Bošnjaka, a prisutnima su se danas obratili Nura Jusufović koja je, između ostalog, podjetila na stradanje Srebrenice koje je sama preživjela kao i Bert Bakker, bivši član parlamenta i predsjednik parlamentarnog odbora za pitanja Srebrenice.

Osim bh. građana, skupu su se i ovaj put priključili i Holanđani koji su svjesni propusta koji je njihovo državno rukovodstvo napravilo 1995. godine.

B.K.

Priredio(la):