TUZLARIJE - D O S J E

11.07.2014.
Zbog neisplaćenih poticaja mogući protesti poljoprivrednika
Poljoprivreda u FBiH je na koljenima, a teško stanje dodatno je pogoršano zbog duga od oko osam miliona KM koji Federalno ministarstvo poljoprivrede nije isplatilo poljoprivrednicima na ime poticaja iz 2012., čulo se na sastanku poljoprivrednih udruženja Federacije BiH održanom u Tuzli.

Tuzlarije


- Prevarili su nas po ko zna koji put. Iz tog razloga smo odlučili da damo rok Vladi FBIH da isplati ostala potraživanja iz 2013. za poljoprivrednike iz Tuzlanskog kantona, ali i ostalih iz Federacije. Ukoliko ne dođe do isplata, uslijedit će protesti ispred Ministarstva finansija kako bi tražili svoja prava. Zaista, to je jedino rješenje, jer se pokazalo da zadnjih godina bez protesta ne možemo ostvariti svoja potraživanja. U utorak ističe rok koji smo postavili pred Vladu FBiH, ukoliko se naši zahtjevi ne ispoštuju organizovat ćemo proteste – rekao je Ilija Stojak, predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK.

Tuzlarije


Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, po riječima Stojaka, isplaćen je samo dio potraživanja.

- Isplaćeno je svega 25% potraživanja iz 2013. i dato nam je obećanje da će i preostali dio biti isplaćen, međutim, do toga nije došlo. Također, nije usvojen program i pravilnik podrške za 2014.godinu. Vlada Tuzlanskog kantona je dužna pet miliona i sedamsto hiljada konvertibilnih maraka za 2013. godinu, a tu je i dug od sedamsto hiljada prekoračenja što su izdata rješenja. Ta prekoračenja se ne mogu isplatiti dok se ne usvoji program i pravilnik podrške za 2014.godinu. Tražimo od Vlade TK da u što kraćem roku isplati ova preostala sredstva i da se pristupi izradi i usvajanju pomenutog pravilnika – dodao je Stojak.

Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH naglasio je da je cilj današnje posjete Tuzli podrška poljoprivrednicima sa područja Tuzlanskog kantona, ali i zajedničko koordiranje za organizaciju masovnih protesta. Pogledajte šta je još rekao:S.P.

Priredio(la):