TUZLARIJE - D O S J E

23.07.2014.
Druga Novinarska akademija
Fer izvještavanje u predizbornom periodu

Iako predizborna kampanja zvanično nije počela, svakodnevno smo okruženi informacijama koje o određenim političkim kandidatima i/ili partijama govore u superlativu sve sa ciljem da privuku glasače za svoju političku platformu. S obzirom da je kritikovanje drugog podjednaka prilika da se istakne briga za opštu korist neke druge opcije jasno je koliko novinari moraju biti spretni u kreiranju informativnih sadržaja sa ciljem fer i izbalansiranog predstavljanja stvarnosti.

Tuzlarije


Upravo se o fer, izbalansiranom i objektivnom izvještavanju tokom preizborne kampanje govorilo na nedavno održanoj Novinarskoj akademiji – ljetnoj školi edukacije novinara, urednika i studenata novinarstva iz cijele Bosne i Hercegovine, koju organizuje Udruženje/udruga BH novinari.

Kako biti profesionalan i ne pokleknuti pred izazovima koji vrebaju u bari punoj krokodila zvanoj politički milje BiH, najučinkovitije je reći da se treba voditi profesionalnim standardima, no sve suptilniji uticaji na medijske radnike zahtjevaju dodatan oprez, ali i znanje.

Tuzlarije


„U pripremi je III Modul Novinarske akademije za urednike i novinare javnih medijskih servisa, komercijalnih TV, dnevnih i sedmičnih novina, portala koji će uslijediti kao nastavak edukacije studenata novinarstva u prvom modulu, odnosno novinara i urednika lokalnih medija u drugom ciklusu. Cilj nam je da novinari na što bolji način, između dva novinarska ciklusa, znaju i mogu predstaviti građanima za koga i zašto glasati“, kazala je Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH Novinari.

Kako je istaknuto tokom Akademije koja je do sada obuhvatila oko 60 učesnika, među kojima su i novinari našeg portala, ekonomski neovisan novinar je podložan većem uticaju prilikom obavljanja posla što za rezultat ima pristrasne izvještaje i iskrivljenu sliku javnosti. U ulozi predavača bili su fakultetski profesori iz zemlje, istaknuti bosanskogercegovački novinari, kao i eskperti Vijeća Evrope.

Tuzlarije


Ovogodišnja Novinarska akademija održana je u kampu Herzegovina Lodges na Boračkom jezeru, a prošlogodišnja koja se fokusirala na smanjenje govora mržnje u javnom prostoru BiH održana je u Neumu.

B.K.

Priredio(la):