TUZLARIJE - D O S J E

11.08.2014.
Mirni protesti
Podsjećanje na 11. juli i genocid u Srebrenici
U organizaciji Udruženja građana ´´Žene Srebrenice´´ u Tuzli su danas organizirani mirni protesti. Članice Udruženja, kao i svakog 11. dana u mjesecu, su se okupile na Pingi u Tuzli odakle su mirno krenule do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice.

Tuzlarije


Podsjećaju da mirne proteste organiziraju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

- Ove godine 11. jula navršeno je 19. godina od genocida koji su počinili JNA, vojska i policija RS-a, a zločinci se još uvijek slobodno kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i RS-a. Masovne i sekundarne grobnice još nisu ekshumirane, posmrtni ostaci još nisu pokupljeni po vrletima RS-a jer mnogi prostori nisu deminirani i ne može se doći do posmetnih ostataka osoba koje su poginule i ostale na površini punih 18 godina - ističu iz Udruženja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Prema riječima Hajre Ćatić, predsjednice Udruženja, jako je spor proces identifikacija i ekshumacija posmrtnih ostataka.

- Mnoge porodice još uvijek nisu došle do posmrtnih ostataka svoje djece, muževa, braća i ostalih. Kao što znate, ima već dvije – tri godine a da nijedna masovna grobnica nije otvorena. Ja još uvijek tražim kosti sina Nine Ćatića. Nema gdje nisam urgirala. Bili su mi rekli da su gore, gdje se nalaze njegove kosti, bili počeli da deminiraju, međutim, sad opet neki godišnji odmor – kazala je Ćatić.

S.P.

Priredio(la):