TUZLARIJE - D O S J E

09.08.2014.
Nadzor bh. neba u oktobru doveden u pitanje
Tuzlarije


Zbog sukoba u i oko Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) upitno je preuzimanje nadzora od susjednih zemalja nad zračnim prometom iznad BiH, najavljeno za 16. listopada ove godine. To, naime, tvrde dvojica vršitelja dužnosti zamjenika ravnatelja Agencije Damir Ćopić i Đelal Hasečić u pismu upućenom Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH.

Spletke i optužbe

Pismo koje je, prema tvrdnji dvojice zamjenika, „iz njemu poznatih razloga“ odbio potpisati v. d.ravnatelja, Marin Raspudić, obiluje što izravnim što neizravnim optužbama na račun državne vlasti. Vijeću ministara se zamjera što proteklih godina nije razmatralo godišnja izvješća, prijedloge programa rada i druge dokumente koje je BHANSA dostavljala.

Iznose se optužbe i na račun predsjedatelja Vijeća Agencije koji već duže vrijeme, kako tvrde, nije sazivao sjednice, a nakon što je to i uradio nijedan od prijedloga Uprave koji se odnose na javne nabave, uključujući i nabavu usluga radarskog pokrivanja u zračnom prostoru BiH, nije dobio potrebnu većinu glasova članova Vijeća.

"S obzirom na navedeno, kao i da je ozbiljno ugrožen nastavak pružanja usluga prilazne i kontrole zračne luke, kao i početak pružanja usluga u srednjem i jednom dijelu gornjeg sloja zračnog prostora od Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, predviđen za 16. 10. 2014. godine, molimo da u okviru svojih nadležnosti pomognete u prevladavanju navedenih problema, a sve u cilju omogućavanja početka pružanja usluga", navode u pismu Ćopić i Hasečić, piše Večernji list.

Politički problemi

Oni kao problem navode i neuspostavu Odbora za zračni promet, iako je prošlo pet godina od usvajanja zakona koji to propisuje. Za to, pak, prozivaju Ministarstvo prometa i veza BiH. Pismo dvojice v. d. zamjenika ravnatelja BHANSA-e razmatrat će uskoro povjerenstva za promet i veze oba doma državnog parlamenta, iako je očito u pitanju politički problem vezano uz upravljanje ovom važnom državnom agencijom u koji su se ovim pismom uključila i dvojica v. d. zamjenika.

Čekaju se imenovanja

“Večernjak” doznaje kako su dvojica v. d. zamjenika ravnatelja prešutjela neke važne detalje vezano uz probleme u funkcioniranju Agencije. Situacija bi se vjerojatno mogla razjasniti nakon što Vijeće ministara imenuje novo rukovodstvo BHANSA-e. Kad će se to dogoditi neizvjesno je jer je nedavno prolongirana odluka o ovim, kao i drugim imenovanjima u državnim agencijama. BiH gubi 20 milijuna KM godišnje jer ne kontrolira svoje nebo, a od listopada ove godine takva praksa bi konačno trebala završiti. Naravno, ako političke igre koje se vode oko BHANSA-e to ne upropaste.

Priredio(la): ekapija.ba