TUZLARIJE - D O S J E

16.08.2014.
Najradosniji dan za Bošnjake u Bijeljini
Otvorena obnovljena Atik džamija
U Bijeljini je u subotu svečano otvorena obnovljena Sultan Sulejmanova Atik džamija, u prisustvu više od četiri hiljade vjernika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije, te brojnih zemalja u kojima naši građani žive u iseljeništvu.Prilikom otvaranja džamije upućena je poruka da će muslimani na prostorima Semberije obnavljanjem vjerskih objekata nastaviti sa prisustvom i povratkom na to područje.

Tuzlarije


Svečanosti su prisustvovali i najviši predstavnici Islamske zajednice na čelu s reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem, muftije iz BiH i dijaspore, delegacija Turske ambasade u BiH, delegacije zvaničnika manjeg bh.entiteta i Federacije BiH.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović zahvalio je gradskoj upravi i gradonačelniku Bijeljine i odao mu, kako je rekao, posebno priznanje za pomoć u svemu što je Medžlis Islamske zajednice Bijeljina od 1997. godine uspio da uradi u ovom gradu.

Tuzlarije


- Nakon tegoba i rana, dolazi i last, odnosno olakšanje. Valja nam liječiti ove rane, valja nam zajedno živjeti na ovom prostoru. Naravno, ne možemo zaboraviti ono što se desilo. Volio bih da naša djeca, koja sada odrastaju, koju sada odgajamo, da ovu našu prošlost, koja nije lahka, pogledaju iz budućnosti. Volio bih da se to dogodi među nama Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Volio bih da naša budućnost bude bolja od prošlosti – poručio je Kavazović.

Muftija tuzlanski Vahid Fazlović rekao je na otvaranju da je ovo veliki dan, kako za tuzlansko muftijstvo, tako i za Medžlis Islamske vjerske zajednice Bijeljina.

Tuzlarije


- Svaki musliman iz Bijeljine i šireg područja njeguje veliko poštovanje prema ovom duhovnom gradu. I zasigurno, svom islamskom identitetu duguje mnogo zbog džamije u Bijeljini. Zahvaljujem se svima koji su pomogli izgradnju džamije i došli da uveličaju ovu svečanost – dodao je Fazlović.

Imam Atik džamije Mirsad Okanović rekao je da su u Bijeljinu pristigli vjernici iz svih dijelova BiH ali i dijaspore s obzirom da veliki broj Bijeljinaca živi u različitim zemljama svijeta.

Tuzlarije


- Oni su uzeli godišnje odmore kako bi mogli biti danas ovdje kada je najsretniji dan od mirovnog Dejtonskog sporazuma, prekida rata u BiH. Ovo je najsvečaniji dan za Bijeljince, za Bošnjake, za muslimane Bijeljine - pojasnio je Okanović.

Ovim činom, grad Bijeljina je pokazao da je otvoren za poštovanje vjerskih prava, izjavio je na ceremoniji svečanog otvaranja džamije gradonačelnik Mićo Mičić. „Neka ova svečanost bude poruka i poziv da se i u svim ostalim gradovima Bosne i Hercegovine obnove vjerski objekti, i srpskog i hrvatskog i bošnjačkog naroda, kao i svih drugih naroda koji žive u ovoj zemlji.“

Tuzlarije


Jedan od povratnika u Bijeljinu za naš portal je izjavio: „ Za mene je otvaranje ove džamije u našoj Bijeljini velika radost. Trebali bi svi da živimo u miru i slozi“.

Atik džamiju je otvorio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a potom ključ džamije predao imamu Samiru ef. Camiću, koji će voditi muslimane Bijeljine i svaki dan otključavati džamiju.

Tuzlarije


Samir ef. Camić, imam džamije i predsjednik Medžlisa IZ Bijeljina je rekao da je u obnovu džamije, koja je počela u decembru 2002. godine, uloženo oko milion KM. Urađeni su i propratni objekti sofa, turbe, ograda, šadrvan, dvorište. Pored toga, izgrašen je i mektebski centar sa 500 kvadrata korisnog prostora u kojem je smješteno nekoliko sekcija za mlade, horska, dramska, sportska za mlade, a u vrijeme poplava u maju u BiH tu je bio smješten logistički centar.

Podsjećamo, ova džamija je sagrađena sredinom 15. stoljeća i najstarija je džamija u Bijeljini i njenoj okolini. Džamija je srušena za vrijeme rata u razdoblju od 13. do 15. marta 1993. godine. Tri jutra Bijeljinom su odjekivale eksplozije detoniranog eksploziva kojim su barbarski rušene i na kraju srušene sve bijeljinske džamije, a sve starine Atik džamije su uništene.

Kažimo i to da je odlukom Državne komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Atik džamija proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U nastavku pogledajte fotografije koje smo zabilježili u Bijeljini.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):