TUZLARIJE - D O S J E

22.08.2014.
Boračko jezero
Idila koja se mora (p)osjetiti

Vikend odmor u Hercegovini zvuči kao idealan prijedlog ukoliko se pitate gdje otići nakon radne sedmice. Predlažemo Boračko jezero od čije prelijepe plave boje vode možete lako dobiti utisak da ste na moru.

Tuzlarije


Putovanje do Konjica, a potom dodatnih dvadesetak kilometara do ovog jezera, jedina su loša stvar koju je nemoguće izbjeći, no sve se to zaboravi kada se dođe u podnožje Prenja. Samo Boračko jezero okruženo je šumom, planinskom klimom i odličnom temperaturom vode za koju mještani kažu da je najbolja u augustu.

Ovakvu ljepotu, božiji dar, ljudi su dobili kao poklon, ali se teško mogu pohvaliti dobrim odnosom spram nje. Ipak, od kako se naplaćuje ulaz u kompleks jezera, stvari su znatno bolje nego predhodnih godina. Kontejnera je mnogo, teško ćete naći i papirić na zelenoj površini, uspostavljena je javna rasvjeta, a i plaže su dobile ono što im je neophodno.

Tuzlarije


„Ulaz u kompleks jezera naplaćuje se i to: 5 KM za automobil, 2 KM za motocikl, za kombi je 15, a autobus 30 KM. Najviše posjetilaca jezero posjećuje vikendom i to su uglavnom domaći turisti, dok je primjetno da i stranci sve češće otkrivaju ljepotu ovog prirodnog jezera“, kazao je Miralem Pintol, radnik JKP „Standard“ koje održava okruženje.

Posjetioci hvale trud domaćina da sve bude besprijekorno, no od prelijepih plaža, tobogana i tuševa mnogo su im draži hrana i dobrodošlica koju ipak stavljaju na prvo mjesto.

„Smještaj nije skup jer ima za svaki džep: od izviđačkog kampa do privatnog smještaja i luksuznih vikendica koje podsjećaju na rančeve iz inostranih časopisa. U ovoj prirodi svako može uživati na svoj način i to je najljepše što Boračko jezero nudi svojim gostima“, kaže Pintol prišapnuvši našoj novinarskoj ekipi da ljepotama Boračkog jezera nisu odoljeli ni mnogi političari čije se vikendice nalaze uokolo.

Jedna šetnja oko jezera čija je obala duga nešto više od dva kilometra sasvim je dovoljna da se i sami uvjerite u istinitost napisanog. Bilo da dolazite na rafting u blizini ili lišeni adrenalinskog provoda želite odmor provesti sami sa sobom, sigurno je da će boravak na Boračkom jezeru biti pun pogodak.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


B.K.

Priredio(la):