TUZLARIJE - D O S J E

30.08.2014.
Gradačac
Izlagači zadovoljni prezentacijom na Sajmu šljive

Na 41. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajamu šljive predstavilo se 230 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Turske, Jordana i Bosne i Hercegovine. U četiri dana Sajma izlagači su imali priliku da prezentuju svoje proizvode i uspostave nove poslovne kontakte.

Tuzlarije


Nastupom na ovogodišnjem Sajmu šljive zadovoljni su predstavnici firme ALRAKHA iz Jordana. Od 2011. godine imaju predstavništvo u Sarajevu i bave se izvozom proizvoda iz BiH u Jordan i okolne zemlje.

Izvoz se najviše bazira na proizvodima firme Helios Banovići, čiji su zastupnici, i ogrjevnog drveta. U Jordan plasiraju voće i povrće iz Bosne i Hercegovine, najviše jabuku. Trenutno su se bazirali na izvoz rezane daske. U posljednjih četiri mjeseca počeli su i uvoz mineralnih đubriva u BiH korporacije koja ima četiri firme za proizvodnju zaštitnih sredstava u Jordanu.

- Trentuno imamo veleprodaju mineralnih đubriva i želja nam je da preko distributera budemo zastupljeni na cijelom području Bosne i Hercegovine. Zbog toga smo došli na Sajma šljive, kako bi predstavili proizvode, uspostavili poslovne kontakte i započeli snažniju distribuciju naših proizvoda na ovom tržištu. Za sada imamo razvijenu merežu u Hercegovini, a trenutno nam je prioritet Bosanska Posavina i Semberija. Imali smo nekoliko poslovnih kontakata sa firmama iz Brčkog i Zavidovića. Razmijenili smo kontakte sa još nekoliko zainteresovanih firmi iz Gradačca i okolnih gradova. Sigurno, da nismo bili na ovom sajmu, ne bi smo uspostavili ovoliko kontakata, što nam je bio prevashodni cilj dolaska, rekao je Zijad Obaidat, gemneralni menadžer predstavništva jordanske firme Alrakha d.o.o u Sarajevu.

Zadovoljstvo prezentacijom na Sajmu šljive ističu Gokče (Gokce) Misirli, konsultant za strane investicije, i Sabri Yigit, generalni koordinator proizvodnje iz turske firme Derin koja proizvodi mreže za uzgoj ribe.

- Naša firma je sa sjedištem u Mugli i mi kupujemo sirov materijal iz Norveške, nakon čega ručno vezemo mreže i vršimo mašinsku obradu. Mreže farbamo bakrom, koje kada se potope u vodu dobijaju plavu boju. Za sada prodaju vršimo u Turskoj, ali nam je želja da izađemo i na druga tržišta. Tako smo od Ministarstva poljoprivrede i hrane Turske dobili informaciju da se u Gradačcu održava poljoprivredni sajam. Znamo da Bosna i Hercegovina ima izlaz na more i da u Gradačcu imaju dva jezera. Zbog toga smo tu, kako bi smo prezentovali naše mreže za uzgoj ribe. Imali smo kontakt sa predsjednikom Udruženja ribara u Gradačcu i nadamo se da ćemo sarađivati u budućnosti, rekla je Gokče Misirli, iz firme Derin.

Medaljom za kvalitet Gradačačkog sajma nagrađen je zajednički proizvod, prirodni sok od jabuke, firmi «Zorg-In» Kornica-Šamac i «Greni-smit» Gradačac.

-Ove godine počeli smo sa proizvodnjom prirodnog soka od jabuke. Željeli smo vidjeti da li možemo napraviti jedan kvalitetan prirodni proizvod bez dodataka, i analize su pokazale da smo na pravome putu. Jabuka je iz vlastitog voćnjaka a imamo i nove zasade u Kornici, tako da ne bi trebalo biti problema sa sirovinom. Pokušat ćemo i sa sokovima od kruške, jabuke i jagode. Izložba nam je dobro poslužila da se predstavimo narodu, da vide šta i kako radimo. Na ovakvim manifestacijama čovjek ne očekuje da nešto proda, već da upozna javnost sa svojim radom, rekao je Taib Bajramović vlasnik poljoprivrednog gazdinstva «Greni-smit» u Gradačcu na kojem već 14 godina uspješno ima razvijenu rasadničarsku proizvodnju domaćih ali i novih selekcioniranih voćnih zasada.

Oficijelni sponzori: Sarajevska pivara, Solana Tuzla, Petrokemija Kutina. Generalni sponzor: Unimedia Gradačac. Sponzori: Lactalis BH, BSO, Turistička zajednica TK, NLB Banka, Zott SEE Gradačac, Igmin group, Vegafruit. Medijski pokrovitelji: Federalna TV, RTV TK, Oslobođenje, Business magazine, Fena. Pokrovitelji Sajma: Vlada F BiH - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede F BiH, Vlada TK - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, Vanjskotrgovinska komora BiH.

Priredio(la): Press GS