TUZLARIJE - D O S J E

30.08.2014.
Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba
U BiH se traga za još 8.000 posmrtnih ostataka
Porodice nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije danas obilježavaju Međunarodni dan nestalih osoba. O tome je danas bilo riječi i na Trgu slobode u Tuzli, gdje su predstavnici udruženja koja okupljaju preživjele žrtve rata postavili simboličnu instalaciju, a prolaznici su imali priliku da napišu odgovarajuće poruke.

Cilj akcije bio je da se oda počast nevinim žrtvama prisilnih nestanaka i prikaže agonija članova porodica koji još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najdražih.

Tuzlarije


Učesnici skupa su, također, dijelili letke, pozivajući vlasti da ubrzaju proces pronalaženja nestalih osoba, kao i da se više angažuju u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih. Naglasili su da žele da vlasti u BiH usvoje njihovu inicijativu i da 30. august proglase kao zvanični dan sjećanja na sve nestale osobe u BiH.

Pogledajte kakve su poruke sa skupa poslali Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“, Emir Hujdurović, stanovnik Tuzle i Ramiz Berbić iz Mirovne aktivističke grupe „Mag“ Tuzla.Klaudija Kuljuh, koordinatorica za zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) navodi da je u BiH do sada pronađeno oko 22.000 nestalih.

"Broj nestalih je bio oko 30.000 što nas dovodi do zaključka da se još uvijek traži oko 8.000 nestalih osoba. Još uvijek lista nestalih nije u potpunosti verificirana zato se i govori "oko". Onoga trenutka kad se ta lista nestalih verificira moći ćemo reci sa sigurnošću znati koliko je osoba bilo nestalo u BIH", kazala je Kuljuh.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Okupljeni u Tuzli nadaju se da će, barem jednom godišnje, 30.augusta osobe koje imaju saznanja o nestalim skupiti hrabrost, i učiniti pravu stvar i otkriti lokacije maosvnih grobnica. Na taj način će, nakon višegodišnjih potraga, tuge i boli, omogućiti porodicama duševni mir.

S.P.

Priredio(la):