TUZLARIJE - D O S J E

29.08.2014.
Održano predavanje na temu:
˝Analiza zadružnog sektora BiH, stanje i mogućnosti˝


Trećeg dana 41. Sajma šljive u Gradačcu održano je predavanje na temu «Analiza zadružnog sektora BiH, stanje i mogućnosti», u organizaciji Zadružnog saveza BiH. Predavači su iznijeli problematiku poslovanja zadruga, te preporuke koje bi trebale omogućiti da se razvijaju njihove socijalne, ekonomske i kulturne komponente.

Tuzlarije


«Najveći problemi u poslovanju zadruga u BiH su neorganizovano tržište, nelojalna konkurencija, nepostojanje podrške od strane lokalne zajednice, nepoštivanje zakona i regulativa pri poslovanju, te nezainteresovanost države i lokalne vlade. Zbog toga su potrebne određene strategije koje bi poboljšale harmonizaciju, unapređivanje partnerskih odnosa i jačanje lokalne, regionalne i međunarodne saradnje», rekao je Husein Hasić, predsjednik Zadružnog saveza F BiH.

U našoj zemlji je registrovano ukupno 854 zadruge, od čega 342 u Republici Srpskoj. Predsjednik Zadružnog saveza RS-a Rajko Kulaga ističe kako je i u ovom entitetu stanje po pitanju zadruga vrlo teško.

«Zadruge u RS-u još uvijek nisu u stvarnoj funkciji unapređivanja proizvodnje i formiranja radnih mjesta. Samo 81 zadruga je stvarno aktivna, a od toga ih 50 u potpunosti poštuje zakonske i zadružne principe», rekao je Kulaga.

U sklopu predavanja održana je i kratka promocija knjige «Opljačkano, potcijenjeno, neiskorišteno», autora Save Pajkića, koja tretira prethodne i trenutne probleme bh. zadruga.

«Stanje zadrugarstva u BiH je katastrofalno. Čak dvije trećine registrovanih zadruga nemaju nikakvu aktivnost, te su pred stečajem i likvidacijom. Ipak, i pored toga društvo nije zainteresovano za zadruge, te ignorišu ovu knjigu koja nije samo za čitanje, nego za korištenje i primjenu. Jer što više imamo zadruga, to je manje nezaposlenih», rekao je Pajkić.

Sa skupa u Gradačcu je poručeno da je neophodno potencirati kreiranje štedno-kreditnih zadruga i formiranje tima koji bi omogućio pravilno sprovođenje zakona o zadrugarstvu na svim nivoima, kako bi se izbjegla privatizacija i neaktivnost, te tako ostvario veći ekonomski profit.

Priredio(la): Press GS