TUZLARIJE - D O S J E

29.08.2014.
Održano naučno-stručno savjetovanje «AgroTECH»


Drugog dana 41. Sajma šljive u Gradačcu održano je tradicionalno naučno-stručno savjetovanje «AgroTECH» u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva i Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda. Savjetovanje je imalo međunarodni karakter, a za razliku od prethodnih godina održano je u Donjem Skugriću, općina Modriča, u prostorijama Krušik doo.

Tuzlarije


Predavači su se ponajviše bazirali na teme posvećene poplavama, koje su izazvale velike štete na poljoprivrednim površinama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Ukupna procijenjena šteta u Bosni i Hercegovini zabilježena je na 204 miliona maraka.

«U Evropi se u posljednje 32 godine na većim rijekama dogodilo 325 poplava, a samo u posljednjih 12 godina čak 200. To nam govori da su one sve češće i obimnije, a mi nemamo razrađenu strategiju za rješavanje ovih problema. Ono što možemo učiniti kako bismo spriječili uništavanje proizvoda je da se educiramo o poplavama, unaprijedimo procese navodnjavanja, izgradimo bolju akumulaciju, poboljšamo tehnike zaštite i proizvodimo u zaštićenim prostorima», rekla je Lutvija Karić, profesorica sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

O određivanju optimalnog trenutka berbe i skladištenja voća govorio je Boris Pašalić, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda, koji je istakao kako se ovi procesi ne mogu vršiti stihijski, nego da za njih postoji određena metodologija.

«Svako voće je specifično i optimalna berba zavisi od mnoštva faktora, kao što su vrsta voća, vremenske prilike i geografski položaj. Što se tiče skladištenja, preporučuje se korištenje ULO hladnjača, odnosno hermetički zatvorenih komora u kojima je moguće upravljati gasovima i tako spriječiti da voće istruhne. Ipak, neophodno je razviti lokalno znanje o branju i skladištenju voća, jer ono što se može primijeniti u jednom gradu, ne znači da može i u nekom drugom», dodao je profesor Pašalić.

Na savjetovanju je bilo govora i o tehnologiji proizvodnje rakije gdje je Nermina Spaho, profesorica sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, dala vrijedne upute o kvalitetnoj proizvodnji ovog jakog alkoholnog pića.

«Mi jednostavno moramo povećati kvalitet naše rakije, kako bismo je mogli ponuditi svijetu i u konačnici ostvariti ekonomski uspjeh», dodala je profesorica Spaho.

Kako bi proizvodnja jakih alkoholnih pića bila zakonski ispravna, potrebno je poznavati određene norme i smjernice, o kojima je govorio Predrag Vukosavljević, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

«U Bosni i Hercegovini se preporučuje korištenje Pravilnika o definisanju, opisivanju, prezentovanju, označavanju i zaštiti geografskog porijekla, koji je izdat 2013. godine, te je potpuno usaglašen sa EU», istakao je Vukosavljević.

S obzirom na to da je poljoprivredni sektor doživio velike gubitke, Velibor Trifković je ispred projekta USAID/Sida FARMA održao kratku prezentaciju o mogućnostima apliciranja za grantove pomoću kojih poljoprivrednici mogu obnoviti izgubljeno u poplavama. Podrška od 2.2 miliona dolara obezbijeđena je za više od 20 općina, a maksimalan iznos koji poljoprivrednici mogu dobiti je 50 hiljada dolara.

«Svi oni koji apliciraju moraju zadovoljiti osnovne kriterije, a to su da se farma nalazi u općini koja je proglašena kao poplavljena, zatim da imaju najmanje 50% gubitka od proizvodnje, da nemaju druge izvore finansiranja, te da su gubici dokumentovani od strane lokalne vlasti», rekao je Trifković.

Nakon savjetovanja, učesnici su bili u prilici da prisustvuju dodjeli medalja Krušik doo za jaka alkoholna pića, gdje je na osnovu 158 uzoraka iz BiH i Srbije dodijeljeno 14 velikih zlatnih, 46 zlatnih i 84 srebrnih medalja.


Priredio(la): Press GS