TUZLARIJE - D O S J E

26.08.2014.
Voćar iz Glumine kod Zvornika
Posao za 30 novih radnika
Preduzeće Voćar iz Glumine, koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom voća i povrća ostvarilo je u protekloj godini izvrstan poslovni rezultat realizirajući izvoz vrijedan dva miliona konvertibilnih maraka. Koncept uzgoja poljoprivrednih kultura kroz kreditiranje kooperanata funkcioniše već petnaestak godina, a u izvrsno organiziranu mrežu u ovom trenutku je uključeo više od 1.000 kooperanata. Njima je zagarantovan otkup i stabilnost cijena. Da bi se unaprijedila proizvodnja i dostigao postojeći kapacitet od deset tona prerađenoga voća i povrća na sat, Voćar je u proteklih godinu dana investirao 1, 6 miliona maraka. Nabavljena je linija za preradu i pakovanje kiselog programa koja može godišnje ostvariti proizvodnju vrijednu devet miliona maraka. Također, od utorka 26. augusta 2014. godine u Voćaru je zaposleno trideset novih uposlenika čime će se proširiti kapacitet i ostvariti značajni izvozni rezultati.

Tuzlarije


Tim povodom ovu uspješnu kompaniju posketio je Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske i razgovarao sa vlasnicima Fahrudinom Delibajrićem i Ahmetom Hublićem.

-Vrijedni povratnici pokazali su da uz dobru organizaciju mogu napraviti velike rezultate. Voćar je organizacijom kooperanata, otkupom i preradom voća i povrća na području Zvornika i cijelog srednjeg Podrinja dao najbolji primjer kako se proces povratka može učiniti održivim. Data je šansa porodicama da rade i ostvaruju prihod. Također, pokazalo se da su od velikog značaja kreditne linije i grant sredstva koja se povratnicima daju za pokretanje i razvoj biznisa u okviru Turskog kredita, a putem Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH. Sada moramo poduzeti korake da se uspješnim kompanijama pomogne da osiguraju obrtna sredstva kako bi unaprijedili proizvodnju i ostvarili nova zapošljavanja, kazao je nakon sastanka mr. Ramiz Salkić.

Tuzlarije


Kooperantska proizvodnja Voćaru osigurava najkvalitetnije količine jagode, maline, kupine, krastavca, paprika, patlidžana itd. Iako je ova godina bila praćena poplavama i čestim kišama proizvodnja neće značajnije biti smanjena. Naprotiv, Voćar je obnovio ugovore sa značajnim poslovnim partnerima, među kojima su Podravka, Zvijezda, Doora, K1, Rial i drugi. Krajem ove sedmice bit će započet izvoz za poznatog kupca u Njemačkoj, a u prvom kontigentu bit će plasirano šest šlepera paprike u tegli. Također, početkom septembra krenut će proizvodnja tzv. slatkog programa, u okviru kojega će Voćar usvojiti proizvodnju džemova i marmelada. Kuriozitet je da se kompletna proizvodnja ovoga preduzeća plasira u izvoz.

Priredio(la): BMG