TUZLARIJE - D O S J E

04.09.2014.
Brčko: Zbog smeća poplavljen dio Brke
U Brci kod Brčkog većina stanovništva proteklu noć je provela dežurajući kako bi mogli brzo sa svojim ukućanima napustiti domove kojima su prijetile poplave.

Tuzlarije


-Bili smo budni cijelu noć. Voda je naglo nadolazila. Jutros samo bili šokirani koliko je smeća zapelo na mostu zbog kojeg je poplavilo nekoliko kuća i kamenorezačka radnja- kazali su mještani Brke.

Muharem Kovačević iz ovoga mjesta je za kazao da su od maja ovo sedme poplave u Brci.

-Ovo je naše ogledalo. Nema tu prirode. Da nema smeća voda bi proticala ispod mosta i ne bi bilo većih problema. Imam preko 70 godina i do unazad nekoliko mjeseci ovakvog stanja se ne sjećam. Isto tako ne sjećam se da je korito rijeke ikada očišćeno. Nadležni nam pomažu koliko mogu, ali dok nam svima ne proradi svijest neće nam biti bolje- kaže Kovačević.

Tuzlarije


Nekoliko desetina metara dalje rijeka je poplavila pješački most sa kojeg dvojica staraca četkama pokušavaju skloniti smeće.

Tuzlarije


Stanovnica Brke Zekija Ibrić je u izjavi „otisku“ kazala da su joj podrumske prostorije i dnevni boravak u kući već poplavljeni iako je rijeka, koja protiče pored njene kuće, još uvijek u koritu.

Tuzlarije


-To su podzemne vode. Zidovi na kući su popucali. Ne mogu boraviti u kući zbog smrada. Problem stvara smeće za šta su ljudi svojom neodgovornošću krivi. Pa pogledajte koliko je smeća zapelo na mostu. Sigurno je da ima divljih deponija koje poplave ponesu rijekom. Nadležni treba da vide ko pravi divlje deponije i da ga zbog toga kazne- kaže Zekija.

Šef Vladinog odjela za javnu sigurnost u Brčkom Uroš Vojnović je u telefonskoj izjavi za „otisak.ba“ kazao da je od ranih jutarnjih sati na terenu zajedno sa ekipama Civilne zaštite.

Tuzlarije


-Zabrinjava rast rijeke Save koja raste 1, 5 metara za 24 sata. Ukoliko se obistine prognoze meteorologa i kišne padavine se nastave Brka i južni dio će biti ponovo poplavljeni. U Štrepcima je presječen put, Cvijanovići su također ugroženi- kazao nam je Vojnović.

/E.R./ (otisak.ba)

Priredio(la):