TUZLARIJE - D O S J E

12.09.2014.
Danas počela izborna kampanja za Opšte izbore u BiH
Tuzlarije


Danas je dan službenog početka izborne kampanja za Opće izbore 2014. godine koja će trajati do 11.10.2014. godine do 07:00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja. To je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

U periodu izborne kampanje političkim subjektima zabranjeno je:
1) uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje
2) vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna!) ravnopravnost,
3) postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje;
4) nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini;
5) ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti;
6) sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima;
7) lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta;

Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Centralna izborna komisija BiH poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili nadrugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike, da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju.

Centralna izborna komisija BiH poziva predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

Poglavljem 15 Izbornog zakona BiH (član 15.10) je propisan maksimalno dozvoljeni iznos za finansiranje troškova izborne kampanje. Rješenje je nađeno u ograničavanju novčanih sredstava koja se mogu potrošiti u kampanji, i to tako da je propisano da se može potrošiti najviše 30 feninga (za kantonalni nivo 20) po biraču u izbornoj jedinici u kojoj politički subjekt ima ovjerenu kandidatsku listu.

IZBORI U BROJKAMA

Za učešće na Opštim izborima 12. oktobra ovjereno je 113 političkih subjekata, od čega 65 političkih stranaka, 24 nezavisna kandidata i 24 koalicije.

Ukupno je ovjereno 735 kandidatskih lista i 7.748 kandidata, od kojih 3.276 ili 42 odsto žena.

Pravo glasa na oktobarskim izborima ima ukupno 3.278.908 birača, od kojih za Federaciju BiH 2.037.076, a Republiku Srpsku 1.241.832.

Izvan BiH biračko pravo moći će da iskoristi 42.139 državljana BiH, od kojih je 16.640 prijavljeno za glasanje za Federaciju, a 25.499 za Republiku Srpsku.

Priredio(la):