TUZLARIJE - D O S J E

11.09.2014.
Mirni protesti
Sjećanje na genocid u Srebrenici
U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, danas je u Tuzli održan mirni protest. Preživjele žrtve genocida su se okupile na Pingi, odakle su krenule do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli uz poruku "Istina nama, kazna zločincima".

Tuzlarije


U julu. 1995.godine 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštićene zone Ujedinjenih nacija” napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima.

Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije ujedinjenih nacija, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano više od 8.000 civila.

- Organizacija ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz istorije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz “Zaštićene zone Srebrenica” nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti - poručile su sa skupa u Tuzli članice Udruženja građana "Žene Srebrenice".

Punih 19. godina od genocida navršilo se 11. jula 2014. koji su počinili JNA, vojska i policija manjeg bh.entiteta, a zločinci još uvijek slobodno se kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i manjeg entiteta.

- Masovne i sekundarne grobnice još uvijek su ne ekshumirane, posmrtni ostaci još ne pokupljena po vrletima Podrinja, jer mnogi prostori nisu deminirani, kako bi se došlo do posmrtnih ostataka koja su poginula i ostala na površini punih 18 godina i većina posmrnih ostataka neidentifikovana - istakle su okupljene Srebreničanke.

Tuzlarije


Tuzlarije


Mirni protest organizovale su članice Udruženja građana “Žene Srebrenice”, kojima su se pridružile džematlijke iz Gornjih Rainaca, udruženje “Sumeja” i ostali građani.

S.P.

Priredio(la):