TUZLARIJE - D O S J E

14.09.2014.
Svečano otvorena Gazi Turali-begova džamija
Zablistala ljepotica utemeljitelja moderne Tuzle
U organizaciji Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, danas je upriličena svečanost otvaranja obnovljenje Gazi Turali-begove džamije, koja je sagrađena u periodu 1548.-1572. godine.Ova džamija je jedna od najstarijih na ovim područjima i predstavlja simbol grada Tuzle. Zadužbina je Gazi Turali-bega, jednog od najznačajnijih vakifa našega grada, koji je živio i djelovao u 16. stoljeću. Mekteb, musala, musafirhana, dućani, samo su neki od od njegovih zadužbina koji su nekada krasili urbani dio našega grada. Od velikog broja tih vakufa do danas je ostala ova, Gazi Turali-begova džamija, kao simbol jednog vremena; merhameta, dobrote i plemenitosti svoga utemeljitelja.

Tuzlarije


Medžlis Islamske zajednice Tuzla prepoznao je važnost ovog vakufa za vjerski i kulturni život ovog grada, pa su 2007. godine počeli radovi na njegovoj obnovi. Nakon šest godina džamija je završena i osposobljena za svoju funkciju, a evo danas, i svečano otvorena. Veliki doprinos u obnovi džamije dalo je nekoliko naših tuzlanskih vakifa, što samo pokazuje njihovu svijest o značaju obnove ovog vjerskog objekta.

Svečanoj ceremoniji otvaranja džamije prisustvovao je veliki broj gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović te brojni imami i drugi uglednici iz vjerskog i javnog života.

Hafiz Merim Đulović, imam u Gazi Turali-begovoj džamiji je za naš portal kazao da je cilj obnove bio da se ovom značajnom duhovnom centru vrati sjaj koji zaslužuje.

Tuzlarije


- Nakon šest godina džamija je završena i osposobljena za svoju funkciju. Veliki doprinos u obnovi džamije dalo je nekoliko naših tuzlanskih vakifa. Primjera radi jedan od njih je uvakufio 150.000, 00 KM. Medžlis Islamske zajednice Tuzla veliki dio sredstava obezbijedio je sam. Predsjednik građevinskog odbora bio je sadašnji reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović koji je također dao veliki doprinos u obnovi džamije – istakao je Đulović dodajući da su Bošnjaci u Tuzli itekako ponosni što se obnovom džamije i izgradnjom administrativno-poslovnog centra Turali-begovog vakufa pokušava ponovo vratiti veličina ove zadužbine.

Prema riječima Hasana Spahića, predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, obnova džamije bila je veličanstvena prilika za džematlije Tuzle i sve ljude dobre volje da se upišu u knjigu vakifa i na taj način pridruže velikom Turali-begu koji je izgradio ovu džamiju.

Tuzlarije


- Obnovom džamije vakifi su produžili njen vijek trajanja za buduće generacije i sada je zablistala u punom sjaju. Posebno sam sretan što sve više mladih ljudi posjećuje džamiju. Oni su pronašli svoj ugođaj ovdje i dobili mjesto gdje se mogu vratiti svome Stvoritelju. Također, svaki vjernik u ovim prostorijama može pronaći duševni mir i smiraj, koji nam je danas itekako potreban – dodao je Spahić za Tuzlarije.

Pogledajte šta je u svom govoru okupljenim vjernicima poručio Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH.Gradonačelnik Opštine Tuzla Jasmin Imamović je rekao da je otvaranjem ove džamije Bosna i Hercegovina bogatija za izuzetno vrijedno kulturno-historijsko naslijeđe.

Tuzlarije


- Izuzetno sam sretan što danas prisustvujem otvaranju ove prelijepe džamije, koja je i prije zvaničnog otvorenja kao magnet privlačila ljude. Čestitam projektantima Huseinu Dropiću i Zlatku Ugljenu. S ovim objektom Tuzla je mnogo bogatija i čast mi je što smo u ime građana našeg grada i mi pružili skromnu finansijsku pomoć - dodao je Imamović.

Turali-beg je podigao i niz objekata u Tuzli te ih uvakufio za održavanje džamije. On se iz tog razloga smatra začetnikom razvoja urbane Tuzle.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Turali-begovu džamiju je prvo 2002. godine stavila na privremenu listu nacionalnih spomenika da bi 2005. godine Turali-begovu džamiju, zajedno sa haremom i turbetom, proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

S.P.

Priredio(la):