TUZLARIJE - D O S J E

20.09.2014.
Druženje uz muziku i bosanska jela
Bošnjakinje i Srpkinje promovišu suživot u Konjević Polju
Žene Bratunca, okupljenje u Neformalnu koaliciju „Zajedno za toleranciju“, organizovale su u subotu zajedničko druženje u Konjević Polju. Ova Koalicija okuplja žene iz nekoliko civilnih organizacija: Udruženje žena „Jadar“ iz Konjević Polja, Forum žena Bratunac i Udruženja žena „Glogovka“ iz Glogove, s ciljem da na teritoriji opštine Bratunac promovišu toleranciju i suživot. Ovaj projekat je podržan i od misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Tuzlarije


- Žene su nositeljice svih društvenih promjena, a posebno su se istakle u cijeloj Bosni i Hercegovini na ponovnoj izgradnji mira i povjerenja među građanima. To je ono što zapravo drži ove žene. Mi se često okupljamo na različitim lokacijama, a sve naše aktivnosti usmjerene na stvaranju povjerenja i suživota na ovim prostorima. Iako je Bratunac izrazito nerazvijena opština, povratak u ove krajeve je zaista veliki u poređenju sa nekim drugim sredinama gdje su uslovi života bolji. Imamo mir, suživot, ali nam nedostaju nove investicije i otvaranje radnih mjesta kazala je Stanojka Tešić, predsjednica Foruma žena Bratunac.

Tuzlarije


Medina Ibišević iz Udruženje žena „Glogovka“ iz Glogove kaže da je ovo prvo zvanično druženje u sklopu Koalicije „Zajedno za toleranciju“.

- Petog septembra tri udruženja su potpisala Memorandum, iako se mi družimo već od ranije, i ovo je prva zvanična akcija u okviru Koalicije koja se inače realizuje na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine pod sloganom „Ne mržnji". U narednom periodu planiramo još nekoliko aktgivnosti koje će biti realizovane u gradu Bratuncu - dodala je Ibišević.

Ifeta Mejremić iz Udruženja žena „Jadar“ bila je domaćin ovog susreta. „Žene su pripremile dosta naše tradiconalne bosanske hrane, a obezbijedili smo i muziku. Želim da se zahvalim misiji OSCE-a koji nas podržavaju u svim aktivnostima, kao i odbornicima iz Konjević Polja koji su pomogli da se ovo sijelo održi“.

Uz pjesmu i igru žene su se zabavljale do kasno u noć. Za muzički ugođaj pobrinuli se članovi grupe „Zvuci Podrinja“.Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):