TUZLARIJE - D O S J E

24.09.2014.
Da li ćete izaći na Opće izbore 2014?
Tuzlarije


Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su 753 kandidatske liste sa ukupno 7892 kandidata. Nakon izvršenih provjera ovjereno je ukupno 732 kandidatske liste i 7743 kandidata, uključujući i nezavisne kandidate. Ipak, i pored brojnih kandidata, mnogi uz obrazloženje "nemam za koga glasati" neće ispuniti svoju građansku dužnost.

Da li ćete izaći na Opće izbore 2014?
Da
Ne
Još razmišljam


Rezultati
Fondacija Friedrich-Ebert-Stiftung BiH je sredinom ove godine predstavila rezultate istraživanja obavljenog 2013. godine na uzorku od oko 1.200 ispitanika širom Bosne i Hercegovine, kojim je ustanovljeno da je:

- 40, 3 posto onih koji nekada glasaju, a nekada ne glasaju na izborima,
- 30, 1 posto je onih koji su glasali, ali više neće i
- 29, 6 posto je onih koji nikada ne koriste svoje glasačko pravo

Takođe je iznesen zanimljiv zaključak da je istraživanje pokazalo i da su apstinenti manje zainteresovani za politiku od glasača ali da oni nisu posve nezainteresovani te da se može govoriti o apstinenciji kao jednom političkom stavu, odnosno kao odbijanju da se učestvuje u političkim procesima.

Prema nekim predviđanjima broj apstinenata bi ove godine mogao biti rekordan. Zato i postavljamo ovu anketu da vidimo kakvo je trenutno raspoloženje među čitaocima Tuzlarija.

A.M.

Priredio(la):