TUZLARIJE - D O S J E

28.09.2014.
Održana javna tribina ˝Zašto akademska zajednica šuti˝
Tuzlarije"Zašto akademska zajednica šuti?“, bila je tema javne tribine koju je sinoć organizirao Omladinski pokret "Revolt“, na kojoj se razgovaralo o lošem stanju u obrazovnom sistemu, šutnji i neangažiranost akademske zajednice te načinu na koji se ovaj sektor može efikasnije angažovati na ostvarenju svoje misije i uloge u društvu.

- Jedna od važnih stvari zbog kojih akademska zajednica šuti je naslijeđe prošlosti. Imali smo rat gdje se slušalo bez pogovora i gdje je većina ljudi bila sretna što je živa. Kad se završio rat bila je borba za sebe, da se preživi egzistencijalno. Onda se umiješala politika. Mogu da kažem da su akademska slobode do 2005. godine bile na nivou onih akademskih sloboda za koje bi trebalo da se borimo u narednih pet godina da vratimo takvo stanje - ocijenio je Berko Zečević, profesor na Univerzitetu u Sarajevu i predsjednik Sindikata visokog obrazovanja Univerziteta u Sarajevu.

On kaže da se od 2005. umiješala politika u smislu da su s izmjenom zakona o visokom obrazovanju upravni odbori preuzeli nadležnost tadašnih naučnih vijeća.

Berković je podsjetio da su profesori na fakultetima imali pravo da se brinu o tim visokoobrazovnim institucijama, da biraju dekane, te definišu pravila. Na Univerzitetu u Sarajevu, prema njegovim riječima, odnosno prema sindikatima, odnos je zastrašujući.

- Mi smo prijetnja eliti, politici, rektoratu, jednom dijelu dekana. Međutim, izvjestan broj dekana pokazuju svjesnost da su oni izabrani od svojih kolega, da trebaju da budu prvi među jednakima ali ne jedini. Poenta je sada što biti izabran za rektora ili dekana znači da imate društvo jednog lica a to nije akademska zajednica - naglasio je.

Hana Obradović, studentica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i aktivistkinja, kaže da je puno faktora zašto akademska zajednica šuti.

- S obzirom da su akademska zajednica i univerzitet stub našeg društva možemo vidjeti na šta ono liči. Osnovni problem je politizacija visokog obrazovanja, kao i politizacija u osnovnim i srednjim školama - istakla je Obradović.

Na pitanje zašto studenti šute, ona misli da je njima dobro u roditeljskim gnijezdima te da nisu još uvijek svjesni zato što ne plaćaju iz svojih džepova.

-Nažalost, oni koji žive od studentskih džepova i oni koji žive od stipendija koje im kantoni ne uplaćuju na vrijeme, vrlo su dobro svjesni ali to je nekolicina studenata u poređenju sa stvarnim brojem studenata na univerzitetima u FBiH što je nekih 76.000 koji se upisuju na fakultete svaka godine - ustvrdila je Obradović.

Vedad Pašić, profesor na odsjeku matematike Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli se ne slaže da akademska zajednica šuti, "mada sve zavisi od čemu šuti".

On je kazao da "akademska zajednica itekako ne šuti posebno kada se radi o članstvu u političkim partijama i na prisutnosti na izbornim listama". Njegovo mišljenje je da su članovi akademske zajednice, osim malobrojnih izuzetaka, dobro situirani u ovom društvu jer imaju mnogo da izgube od nekih fundamentalnih i socijalnih previranja i promjena.

Prema riječima Samira Nurića, profesora na Univerzitetu u Tuzli i predsjednika Sindikata visokog obrazovanja Univerziteta u Tuzli, akademska zajednica je dobrim dijelom ispolitizirana i nad njom je svojevrsni pritisak.

- Iz vana direktno politikom i finansiranjem, a iznutra opet politikom preko izabranih ljudi. Možemo se zapitati zašto je akademska zajednica toliko ucijenjena i toliko opterećena politikom. Budućnost je jako teška, i ako se neke ozbiljne i korjenite promjene ne dese, ne vidim svijetlu budućnost za mlade ljude - poručio je Nurić.

Priredio(la): Fena