TUZLARIJE - D O S J E

13.10.2014.
Prijave nepravilnosti izbornog procesa do 21:00


TuzlarijeTokom izbornog dana 98, 7% posmatrača Koalicije "Pod lupom2 je imalo nesmetan pristup biračkim mjestima širom BiH, prema podacima dobijenim sa terena. Posmatrači Koalicije su izvijestili da je 67, 5% biračkih mjesta bilo otvoreno u 07.00 sati, dok je 96, 4% biračkih mjesta bilo otvoreno do 07.15 sati.

Posmatrači Koalicije bili su prisutni na 1.402 biračka mjesta, posmatrali su rad 142 opštinske izborne komisije, a mobilni timovi su posjetili više od 550 biračkih mjesta.

Posmatrači su tokom izbornog dana zabilježili više desetina kritičnih situacija, od čega 9 nepravilnosti koje se tiču glasanje u ime druge osobe. U jednom slučaju to je bilo porodično glasanje 8 ljudi. Jedna od ovih nepravilnosti odnosila se na grupu ljudi od kojih je svaki glasao nekoliko puta.

Na oko 40% biračkih mjesta je zabilježen barem jedan slučaj porodičnog glasanja, ali je na svega njih nekoliko zabiljženo više od 6 slučajeva.

Na velikoj većini biračkih mjesta nije vraćeno više od 5 glasača. U Brčkom je najveća stopa vraćanja glasača sa biračkih mjesta, a sa više od 6 vraćenih glasača po jednom biračkom mjestu. Na 17% biračkih mjesta u Brčkom vraćeno je između 6 i 25 glasača, a na 14% mjesta 25 ili više glasača. Razlog za ovo je što su se birači morali opredijeliti za državljanstvo jednog od entiteta kako bi mogli glasati, a do roka to nisu učinili.

Na oko 20-30% biračkih mjesta zabilježen je barem jedan slučaj da je jedna osoba više puta pomagala biračima koji su pristupili glasanju, ali je na svega nekoliko biračkih mjesta zabilježeno više od 6 ovakvih slučajeva.

Što se tiče glasanja bez važećih ličnih dokumenata, na svega 4% biračkih mjesta je primjećen bar jedan ovakav slučaj.

Posmatrači Koalicije još uvijek nadgledaju brojanje glasova i o tome izvještavaju naš pozivni centar. Koalicija će o ovome izvjestiti nakon završetka procesa brojanja glasova.

99, 7% posmatrača Koalicije neometano posmatra proces utvrđivanja rezultata glasanja. 92% biračkih mjesta je zatvoreno do 19.15 sati, a preostalih 8% do 20.00 sati.


Priredio(la):