TUZLARIJE - D O S J E

16.10.2014.
Očekivani raspored mandata u kantonalnim skupštinama i parlamentima FBiH i BiH
SDA će u Skupštini TK imati 13 od ukupno 35 mjesta
Tuzlarije


Prema još nepotpunim podacima CIK-a, Federalna televizija napravila je analizu najvjerovatnijeg rasporeda zastupničkih mandata po kantonalnim skupštinama, Zastupničkom domu Federalnog parlamenta i Parlamentu Federacije BiH. Naravno, nas najviše zanimaju mandati u Skupštini Tuzlanskog kantona. Očekuje se da će od 35 mjesta 13 pripasti SDA, 6 SDP-u, 5 SBB-u, 4 DF-u, 3 SBiH i po 2 BPS-u i NSRzB-u.

Raspored mandata u skupštinama kantona FBiH

Prema još nepotpunim podacima CIK-a, Federalna televizija donosi najvjerovatniji raspored zastupnička mjesta po kantonalnim skupštinama.

Parlament Federacije BiH: Najviše zastupnika SDA

Zastupnički dom Federalnog parlamenta broji 98 zastupnika, od čega su 73 direktno izabrana, dok se ostatak, odnosno 25 mandata dodjeljuje kandidatima s kompenzacijskih listi. Najviše mandata u Federalnom parlamentu, prema dosadašnjim, nezvaničnim i nepotpunim rezultatima osvojila je SDA, dok najveći pad u odnosu na prošle izbore bilježi SDP.Raspored mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH

Uporedo s prebrojavanjem glasova u Glavnom centru za brojanje CIK-a BiH, preračunavaju se i mogući sastavi naših parlamenata. Kada je riječ o državnom nivou, uvjerljivo najviše mandata, i prema najnovijim podacima ima SDA. Slijedi potom SNSD. Iza njih, s jednakim brojem mandata su Demokratska fronta i SDS.

Priredio(la):