TUZLARIJE - D O S J E

23.10.2014.
BH novinari traže istragu hakerskih napada
Tuzlarije


Udruženje BH novinari uputilo je policijskim upravama Federacije BiH i Republike Srpske zahtjev za hitnu istragu hakerskih napada na više medijskih internetskih stranica i njuz portala u Bosni i Hercegovini.

Prema saznanjima Linije za pomoć novinarima, u posljednjih mjesec dana meta hakerskih napada bili su serveri putem kojih informacije distribuiraju magazin Buka, Frontal.rs, Nezavisne.com, Klix.ba, Depo.info, Federalna.ba, Federalna novinska agencija Fena i BN TV. Napadi su se ponavljali nekoliko dana i poprimili su razmjere organizovanog i ciljanog kršenja prava na slobodu izražavanja i sigurnog distribuiranja informacija putem interneta.

“Očekujemo da, u okviru nadležnosti vaših policijskih struktura ili posebnih jednica za visokotehnološki kriminal, poduzmete sve potrebne mjere kako bi se otkrili i zakonito sankcionirali počinioci hakerskih udara, te osigurali normalni uvjeti za siguran rad ovih medija i njihovih novinara. Očekujemo, također, da javnost obavijestite o nalazima vaših istraga i identitetu počinilaca i/ili naručilaca hakerskih napada ne medije”, kaže se u saopćenju.

Budući da je riječ o medijima čije internetske stranice bilježe izuzetnu posjećenost i predstavljaju ključne izvore informacija za veliki broj bh. građana, Udruženje ove napade tumači i kao novi, tehnološki sofisticiran metod pritiska na rečene medije, kako bi se zaustavio njihov rad i nanijela šteta profesionalnom ugledu i ekonomskoj opstojnosti.

U Udruženju podsjećaju da je početkom 2013. godine Evropski parlament usvojio Direktivu o sajber sigurnosti, kojom su propisane mjere stvaranja balansa između “digitalne slobode i digitalne sigurnosti”. Direktivom je zatraženo i formiranje takozvanih CERT timova za borbu protiv sajber kriminala.

Iako Bosna i Hercegovina nije članica Evropske unije, kao država se obavezala da će u predpristupnom periodu implementirati pravnu stečevinu Evropske unije u oblasti IT tehnologija, koja uključuje sigurnost na internetu i borbu protiv sajber kriminala, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Priredio(la): BHRT